Nederlagenstrategie komt Samsom duur te staan

21 september 2013Leestijd: 2 minuten

PvdA-leider Diederik Samsom benut de veenbrand in zijn fractie om de VVD te bewerken, eerst met schaliegas, nu met de JSF. Maar die strategie is riskant. Het leidt een keer tot ruzie met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en kiezers lopen weg.

Diederik Samsom zal het JSF-besluit er zaterdag in Zwolle niet doorheen rammen. Hij laat de ledenraad stoom afblazen. Zelf heeft hij ook nog vragen!

Het is een armoedige houding voor een man die vorig jaar een briljante verkiezingscampagne voerde.

Sputteren

De PvdA-fractie sputtert, maar stemde 3 juli feitelijk in met de JSF. PvdA-ministers – Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken voorop – verdedigen met heldere argumenten wat al sinds 2002 in de rede ligt, namelijk het aanschaffen van jachtvliegtuigen bij Lockheed-Martin.

Nederlandse bedrijven zijn onderaannemer in dit project en Nederland zit er al voor miljarden in.

Hak zetten

Het is uitgesloten dat het kabinet zoveel geld verknalt door nu af te haken. Slechts enkele anonieme PvdA-Kamerleden durfden daar  afgelopen week op te speculeren.

Treden ze moedig naar buiten met hun kritiek, dan valt het kabinet. Komen er verkiezingen, zijn zij hun zetel kwijt. Daarom blijven ze achter de schermen, terwijl ze Samsom een hak kunnen zetten.

Veenbrand

Die benut de veenbrand in zijn fractie nu om de VVD te bewerken. Het humanere illegalenbeleid is al binnen. Het boren naar schaliegas is uitgesteld. Weet Samsom de JSF-sores nog twee maanden te rekken, dan knabbelt hij nog wel meer weg bij de VVD.

Riskant, want het gaat een keer mis tussen hem en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Bovendien moet hij niet denken dat gewone kiezers hiervan smullen. Die zien hem voortmodderen in een ruziënde PvdA.

Strategie

Vroeger hadden PvdA’ers een term voor deze politieke methode: ‘Nederlagenstrategie.’ Hun gevoel zei hen dat ze tegen waren en dat wilden ze zo lang mogelijk uitdragen om tenslotte toch vóór te stemmen.

PvdA-Kamerleden gingen er enorm in op, maar de kiezers begrepen er niets van en straften de partij tijdens verkiezingen keihard af.