Elsevier-onderzoek: Eindhoven de beste universiteit

25 september 2013Leestijd: 1 minuut
''

De Technische Universiteit Eindhoven is dit jaar de beste universiteit van Nederland. Zowel studenten als hoogleraren wijzen de instelling aan als winnaar. De Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden halen eveneens hoge scores bij studenten.

Dat blijkt uit het onderzoek De beste studies 2013 van Elsevier en onderzoeksbureau ResearchNed. Ruim 230.000 voltijdstudenten en bijna 2.000 hoogleraren en universitair hoofddocenten werkten aan het onderzoek mee.

De oordelen van studenten zijn afkomstig uit de Nationale Studenten Enquête, die van hoogleraren uit de Elsevier Faculty Rating.

In totaal zijn voor De beste studies 147 bachelor- en 388 masteropleidingen aan universiteiten vergeleken, en 201 bacheloropleidingen aan hogescholen.

Onderscheid

De universiteit die naar verhouding de meeste goed beoordeelde opleidingen telt, is de beste. Omdat niet alle universiteiten even groot zijn, of dezelfde mix van opleidingen aanbieden, heeft Elsevier onderscheid gemaakt naar drie typen universiteiten: de brede, specialistische en technische universiteiten.

Er zijn dus drie winnaars: één per type universiteit, zowel bij studenten als hoogleraren. Volgens studenten zijn dat naast Eindhoven, Leiden en Rotterdam. Hoogleraren prijzen naast Eindhoven de kwaliteit van de opleidingen van de Universiteit Utrecht en van Tilburg University.

Alle overige resultaten van het onderzoek De beste studies 2013 staan deze week in Elsevier.