Vijf kinderen met complicaties van mazelen in ziekenhuis

01 juli 2013Leestijd: 1 minuut

Vijf kinderen zijn met complicaties van mazelen opgenomen in het ziekenhuis. Ze hebben bijvoorbeeld longontsteking of hersenvliesontsteking opgelopen als gevolg van een mazelenbesmetting.

Twee kinderen hebben een longontsteking opgelopen, twee andere patiëntjes een hersenvliesontsteking. Wat bij het vijfde kind de reden was voor een ziekenhuisopname is niet bekend, schrijft de Volkskrant.

Besmettingen

Donderdag was het aantal gemelde mazelenbesmettingen 161. Twee weken eerder waren het er nog 67, bijna honderd minder.

Het werkelijke aantal zieken ligt vermoedelijk hoger, omdat niet alle patiënten naar de huisarts gaan.

De komende twee weken krijgen alle 12.500 baby’s van zes tot veertien maanden in de getroffen gemeenten een oproep voor een vaccinatie tegen de ziekte. Baby’s tot zes maanden oud zijn van nature beschermd.

Verhoogd risico

Normaal gesproken krijgen kinderen pas na veertien maanden een mazelenprik, maar omdat baby’s in een aantal gemeenten op dit moment een verhoogde kans hebben om ziek te worden heeft het gezondheidsinstituut RIVM besloten deze uit te nodigen voor een extra inenting.

De mazelenepidemie brak eind mei uit onder reformatorische gezinnen in de ‘Biblebelt’, waar veel strenggelovige ouders hun kinderen vanwege hun geloofsopvatting niet laten vaccineren tegen ziektes

Huiduitslag

Symptomen zijn koorts, verkoudheid, rode ogen en huiduitslag. Het is een zeer besmettelijke ziekte.

Een ziek kind kan meer dan tien anderen aansteken vanaf vier dagen voor tot vier dagen na de eerste huiduitslag.