nederland

Nederland populair onder buitenlandse inbrekers

16 juli 2013

Nederland is voor veel buitenlandse inbrekers een geliefd land om hun werkzaamheden uit te oefenen. Vooral Oost-Europeanen komen hier graag, vanwege de geringe pakkans en de relatief lage straffen.

Dat zeggen onderzoekers van de Politieacademie in het Algemeen Dagblad.

‘Inbrekers zien Nederland als een soort Albert Heijn to go. Pakken wat je pakken kan,’ zegt een oud-hoofdinspecteur van de Poolse politie in het onderzoeksrapport.

Bendes

Groepen plunderaars trekken graag naar Nederland omdat de straffen hier vaak lager liggen dan in het land van herkomst. Maar vaak worden ze niet eens gepakt. Het Openbaar Ministerie zou daar niet altijd aan willen meewerken.

Nederland heeft een pakkans tussen de 6 en 9 procent. In andere landen in Europa ligt dat percentage hoger, schrijft de krant.

Duitsland

Sinds 2005 is het aantal woninginbraken in Nederland gestegen met ruim 30 procent. Zich snel verplaatsende dadergroepen uit de voormalige Oostbloklanden zijn hiervoor deels verantwoordelijk.

De onderzoekers willen geen politieke uitspraken doen, maar wijzen wel op Duitsland, waar de straffen veel hoger zijn en buitenlandse inbrekers bovendien een levenslang verblijfsverbod in Duitsland opgelegd krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.