Vereniging eist Turkse taalles op Nederlandse scholen

25 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De Turkse Arbeidersvereniging HTIB daagt de Nederlandse Staat voor de rechter en eist dat de overheid betaalt voor lessen in het Turks op de basisschool.

Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Recht

De vereniging wil via de rechtbank het recht om Turks te leren op Nederlandse scholen afdwingen. ‘Ieder kind heeft het recht om zijn moedertaal te leren spreken,’ aldus Mustafa Ayranci van HTIB tegen de krant.

‘In veel Turkse gezinnen wordt er alleen Turks gesproken. Het is belangrijk dat kinderen thuis goed met hun ouders kunnen communiceren.’

Ayranci is naast zijn werk voor HTIB ook actief voor de PvdA. Tot 2011 zat hij in het bestuur van de Amsterdamse PvdA.

Onderwijs in Allochtone Talen

In het verleden kregen niet-Nederlandse kinderen maximaal vijf uur per week les in de taal van hun ouders.

In 2004 werd het zogeheten Onderwijs in Allochtone Talen afgeschaft omdat de overheid wilde bevorderen dat allochtone kinderen thuis Nederlands spreken.

VN-verdragen

Kinderen die opgroeien in een huishouden waar geen Nederlands wordt gesproken, hebben vaak twee jaar taalachterstand als zij beginnen op de basisschool. Volgens de HTIB zullen Turkse kinderen de Nederlandse taal juist sneller leren als ze goed Turks spreken.

HTIB beroept zich op Europese en VN-verdragen, maar volgens het ministerie van Onderwijs staat daarin nergens dat de overheid deze plicht heeft.