OM eist zes jaar cel tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur

03 december 2013Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie (OM) eist zes jaar celstraf tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. Volgens de officier van justitie heeft de zaak grote impact gehad op de zowel de slachtoffers als de maatschappij.

Als het aan de officier van justitie ligt, wordt Jansen Steur al voor de rechterlijke uitspraak vastgehouden omdat het OM vreest dat hij zal vluchten.

Geschiedenis

Ernst Jansen Steur wordt verdacht van onder meer het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verregaande gevolgen voor zijn patiënten. Zijn zaak wordt al de grootste medische strafzaak in de geschiedenis genoemd.

Door het stellen van verkeerde diagnoses liepen diverse patiënten blijvende schade op. Een patiënt pleegde zelfmoord. Volgens de officier doet de eis recht aan ‘het grote persoonlijk leed’ dat de arts patiënten heeft berokkend.

Doorgeslagen

De advocaat van Jansen Steur laat weten dat zijn cliënt ‘totaal verslagen‘ is door de eis. Hij noemt de eis veel te zwaar en ‘helemaal doorgeslagen’.

Ook begrijpt de advocaat niet waarom het OM zijn cliënt vluchtgevaarlijk noemt. ‘Waar dat ineens vandaan komt, is mij onduidelijk.’