KNMI waarschuwt voor onstuimig weer aan de kust

22 december 2013Leestijd: 1 minuut

De kustprovincies krijgen de komende dagen te maken met onstuimig weer. Het kan maandag en dinsdag stormachtig worden met windkracht 8.

Met die waarschuwing komt het KNMI zondag.

Onweer

Het slechte weer begint zondag met enkele buien, onweer en hagel die over het land trekken. Aan de kust en het IJsselmeer kan het dan al hard waaien.

In de nacht van zondag op maandag klaart het op en wordt het vrijwel overal droog. Maar maandag neemt een zuidelijke wind in de loop van de dag toe tot (vrij) krachtig boven land, en hard tot stormachtig aan de kust en op het IJsselmeer. ’s Avonds kunnen de kustgebieden te maken krijgen met zware windstoten. Tegen de avond gaat het in het westen van het land regenen.

Oceaandepressie

Het onstuimige weer wordt volgens Weerplaza veroorzaakt door een bijzonder diepe oceaandepressie die dinsdag bij Schotland komt te liggen. De kerndruk is minder dan 930 hectopascal, een waarde die de meeste barometers niet kunnen aangeven. Langs de westkust van Schotland, Engeland en Ierland ontstaat een zeer zware storm met windkracht elf. Tijdens de kerstdagen neemt de wind in het noordwesten van Europa tijdelijk af.

Met de kerst wordt wel zeer slecht weer in de Franse en Italiaanse Alpen verwacht. Er kan in 24 uur meer dan 100 millimeter neerslag vallen, wat in de dalen tot wateroverlast kan leiden. In de bergen valt plaatselijk meer dan 1 meter sneeuw en kunnen skidorpen afgesloten raken van de buitenwereld.