Gemeente Amsterdam nog bezig met rechtzetten miljoenenblunder

16 december 2013Leestijd: 2 minuten

De gemeente Amsterdam is nog druk bezig om de miljoenenblunder recht te zetten, waardoor ruim 9.000 huishoudens een veel te hoge woonkostenbijdrage ontvingen. Wethouder Pieter Hilhorst (PvdA, Financiën) laat een extern onderzoek uitvoeren.

Hoewel de afgelopen dagen de foutieve betalingen zijn teruggedraaid, zijn daarmee nog niet alle problemen opgelost, laat Hilhorst weten in een persbericht.

Rood

Sommige ontvangers van de woonkostenbijdrage hebben het geld opgenomen of naar een andere rekening overgemaakt. Hierdoor staan zij tijdelijk in het rood. Wie dat moet gaan betalen, is nog onduidelijk. De banken en gemeenten zijn daarover nog in gesprek.

‘Komende tijd moet duidelijk worden hoeveel mensen het geld al hebben opgenomen en wat de financiële gevolgen voor de gemeente zijn.’

Vrijdag werd bekend dat de Dienst Belastingen per ongeluk verkeerde bedragen heeft overgemaakt aan zo’n 9.000 Amsterdammers. De bedragen variëren van 155 tot 23.000 euro.

Fout

De Dienst heeft maandag een excuusbrief gestuurd naar de Amsterdammers die een verkeerd bedrag op hun rekening hebben gekregen.

Iedereen die het geld al heeft opgenomen of naar een andere rekening heeft overgemaakt, moet het geld terugbetalen. Zij worden persoonlijk benaderd door de Dienst Belastingen en die zal erop toezien dat het geld teruggaat naar de gemeente.

Met een extern onderzoek wil Hilhorst achterhalen hoe deze enorme fout heeft kunnen gebeuren. Woensdag moet hij zich verantwoorden tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad.