Familie doodgeschoten Rishi eist zwaardere vervolging agent

08 december 2013Leestijd: 1 minuut

De moeder en broer van de zeventienjarige Rishi, die door een politieagent op Hollands Spoor werd doodgeschoten, vragen uitstel van het proces tegen de agent. Zij willen dat hij niet wordt vervolgd voor doodslag, maar voor moord.

Advocaat Michael Ruperti, die de nabestaanden verdedigt, heeft uitstel gevraagd voor het proces dat maandag van start gaat.

Zwak

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de agent van doodslag op Rishi, maar volgens de familie van het slachtoffer is deze aanklacht veel te zwak. Ruperti is daarom een speciale procedure begonnen hij het gerechtshof in Den Haag.

‘De agent heeft Rishi van 16 meter afstand weloverwogen en gericht beschoten, terwijl hij wegrende,’ zegt Ruperti. ‘De enige conclusie die hieruit getrokken kan worden, is dat de agent voor moord moet worden vervolgd en veroordeeld.’

Ruperti wil verder dat het OM ook de twee andere betrokken politieagenten alsnog berecht voor hun aandeel. De andere bij het neerschieten betrokken agent zou voor de rechter moeten verschijnen voor het medeplegen van moord.

Onbegrijpelijk

Dat het OM dat niet heeft gedaan, is voor de nabestaanden ‘onbegrijpelijk’. ‘De agenten hadden een taakverdeling en afspraken gemaakt en de tweede agent heeft zich niet gedistantieerd van het schieten door de politieman.’

Ook zouden de agenten zich moeten verantwoorden voor het niet bieden eerste hulp aan Rishi, zegt Ruperti. De nabestaanden zullen maandag niet aanwezig zijn bij de start van het proces, omdat zij geen vertrouwen meer hebben in het OM.