PvdA wil zwaardere straffen voor notoire verkeershufters

04 november 2013Leestijd: 1 minuut

Automobilisten die stelselmatig de verkeersregels aan hun laars lappen, komen weg met veel te lichte straffen. Een progressief strafsysteem moet de notoire verkeershufter harder gaan aanpakken.

Met dat voorstel komt de Tweede Kamerfractie van de PvdA, schrijft het AD. Ook de VVD sluit zich aan bij het plan.

Zware rechtervoet

Volgens de twee partijen veroorzaakt 0,1 procent van alle weggebruikers 6 procent van alle ongelukken op de weg. Deze groep van enkele duizenden automobilisten heeft last van een chronisch zware rechtervoet in woonwijken, jaagt andere automobilisten op door te bumperkleven en negeert geregeld stoplichten.

‘Er moet een eind komen aan het asociale gedrag van mensen die stelselmatig lak hebben aan de regels,’ zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Progressieve straffen

De Kamerfracties willen dat minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer (VVD) samen met Ivo Opstelten van Justitie (VVD) een ‘progressief strafsysteem’ opricht waarin ‘veelplegers’ harder worden gepakt. De eerste boete is mild, maar wie vaker de regels overtreedt, moet diep in de buidel tasten. Wie de regels blijft overtreden riskeert zelfs een celstraf.

Volgens Kuiken werkt een progressief systeem beter dan het huidige puntenrijbewijs. In het progressieve systeem lijden normale automobilisten niet onder het wangedrag van een kleine groep verkeershufters. Kuiken: ‘Iedereen maakt wel eens een foutje. Ik wil de overgrote meerderheid niet straffen voor het wangedrag van een paar verkeershufters’.