Organisatoren van sinterklaasfeest met gekleurde Pieten bedreigd

20 november 2013Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Bewoners van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn die een alternatief sinterklaasfeest met Pieten in verschillende kleuren organiseren, hebben honderden negatieve reacties gekregen. Een aantal berichten is ronduit bedreigend.

‘We komen jullie bekogelen met rotte eieren en tomaten’ en ‘Ik knijp een halfuur je keel dicht. Dan zie je vanzelf paars’. Dat zijn twee van de reacties die de organisatoren van het ‘Kleurenpietenfeest’ in Utrecht ontvingen, schrijft het Algemeen Dagblad.

Curaçao

De buurtbewoners organiseerden vorig jaar ook al een sinterklaasfeest. Dit jaar wilden ze het anders doen, en besloten ze om hulpjes van Sinterklaas met verschillende kleuren schmink uit te nodigen. Zij haalden hun inspiratie van het eiland Curaçao, waar Zwarte Piet al langer collega’s in alle kleuren van de regenboog heeft.

Volgens de organisatie was het nooit de insteek om een statement te geven: ‘We wilden juist iets positiefs organiseren.’

Op de Facebookpagina van één van de organisatoren staat overigens wel met vette letters: ‘Laat Curaçao een voorbeeld zijn voor alle Nederlanders!’ bij een afbeelding van kleurige Pieten.

Dreigementen

Een aankondiging van het kinderfeest op Facebook raakte een verkeerde snaar bij fans van Zwarte Piet, die het feest wel degelijk als een statement zagen en massaal reageerden. De organisatie ontving 485 negatieve reacties uit het hele land, waarna zij het evenement van Facebook verwijderden.

Ondanks alle negatieve reacties willen de buurtbewoners het feest op 1 december toch door laten gaan. De politie Utrecht overweegt extra beveiliging in te zetten.

De buurtbewoners zijn niet de enigen die pleiten voor gekleurde Pieten: Robert Vuijsje heeft aangekondigd dat hij volgend jaar een kinderboek over ‘Kleurenpieten’ uitbrengt, en ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) heeft al gezegd voorstander te zijn van Pieten in verschillende kleuren.