‘Nederland favoriete schuilplaats voor Italiaanse maffiosi’

15 november 2013Leestijd: 2 minuten

Er zijn weinig landen in Europa waar leden van de Italiaanse maffia zo graag komen als in Nederland. Strenge maffiawetten ontbreken hier en de identiteitscontrole is beperkt.

Dat zegt de Italiaanse schrijver en onderzoeksjournalist Roberto Saviano vrijdag in NRC Handelsblad.

Anti-maffiawet

De Nederlandse regering onderschat volgens Saviano de financiële en economische macht van de georganiseerde misdaad. Zo bestaat er in Nederland geen wet die samenwerking met maffiosi strafbaar stelt. Zo’n wet moet er wel komen, vindt Saviano.

Volgens Saviano opereert de Calabrese ‘ndrangheta, marktleider op het gebied van de cocaïnehandel, voornamelijk in Nederland. Niet voor niets werd ‘ndrangheta-kopstuk Francesco Nirta vorige maand in Nieuwegein gearresteerd toen hij een patatje zat te eten.

Liaison-officier

Dat soort arrestaties kan worden opgezet wanneer Nederlandse en Italiaanse opsporingsdiensten goed met elkaar samenwerken. Zo werkt op de Nederlandse ambassade in Rome een liaison-officier die met de Italiaanse autoriteiten samenwerkt op het gebied van maffiabestrijding.

Maar minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) roept die officier volgend jaar terug naar Nederland. Opstelten vindt dat gezamenlijke opsporing van EU-lidstaten ook via Europol kan verlopen.

Niet wenselijk

Maar volgens maffiabestrijders in Italië begaat Nederland daarmee een fout. Zij vrezen dat de contacten met Nederland nu nog minder direct en bureaucratischer zullen verlopen.

Dat is niet wenselijk omdat Nederland juist de favoriete bestemming is voor veel Italiaanse maffiosi. In onderzoeksprogramma Argos zullen zaterdag Italiaanse openbaar aanklagers vertellen over de rol van de Italiaanse maffia in Nederland.

Volg Servaas van der Laan op Twitter