Inzamelingsactie Haiyan: hoeveel leverden andere acties op?

18 november 2013Leestijd: 2 minuten

Diverse radio- en televisiezenders doen maandag mee aan de inzamelingsactie voor slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen. Het geld dat binnenkomt op giro 555 gaat naar de Samenwerkende Hulporganisaties.

Giro 555 wordt vaker geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers van natuurrampen en conflicten. Hoeveel leverden eerdere acties op? Elsevier.nl zet er vijf onder elkaar.

1. Tsunami Azië (2004)

Op Tweede Kerstdag werden tien landen aan de kusten van Zuidoost-Azië en Afrika getroffen door een tsunami. Misschien zorgden de feestdagen ervoor dat Nederlanders extra gul waren, want met deze actie werd liefst 208 miljoen euro opgehaald.

2. Aardbeving Pakistan (2005)

Het duurde even voor de inzamelingsactie voor de aardbeving in Pakistan op gang kwam, maar uiteindelijk werd 42 miljoen euro opgehaald. Volgens de SHO hadden media in eerste instantie weinig aandacht voor de inzamelingsactie. Dankzij een nationale televisieuitzending werd er alsnog veel geld ingezameld.

3. Aardbeving Haïti (2010)

Dat de bedragen die worden gestort op giro 555 nogal uiteenlopen, bleek in 2010 maar weer. Toen gaf Nederland massaal voor de slachtoffers van de aardbeving op Haïti: 111 miljoen euro. Het geld werd gebruikt voor noodhulp en wederopbouw tot 2015.

4. Droogte in de Hoorn van Afrika (2011)

Delen van de Hoorn van Afrika (Kenia, Ethiopië en Somalië) werden in het voorjaar van 2011 getroffen door ernstige droogte. De oogsten mislukten en het vee stierf, waardoor honger uitbrak onder de bevolking. Nederlanders stortten 25 miljoen euro op giro 555.

Er zijn vaker acties geweest om geld in te zamelen voor honger in Afrika. Zo had in 1984 de actie Nederland één voor Afrika plaats die omgerekend 44 miljoen euro opleverde en met de actie Afrika sterft van de honger in 1990 werd 17,3 miljoen euro opgehaald.

5. Burgeroorlog Syrië (2013)

Conflicten doen het vaak slechter tijdens inzamelingsacties dan natuurrampen. Dat toonde ook de actie Help slachtoffers Syrië aan met een eindstand van 4,9 miljoen euro. Het geld gaat naar diverse hulporganisaties die actief zijn in het gebied.