Ex-neuroloog Jansen Steur beticht zichzelf van grootheidswaan

04 november 2013Leestijd: 1 minuut

Oud-neuroloog Ernst Jansen Steur leed aan een ‘ziekelijke’ vorm van zelfoverschatting. Zo noemde hij zichzelf zonder reden ‘professor’ en zette hij de naam van zijn moeder (Steur) achter zijn achternaam omdat dat chique klonk.

Dat heeft de voormalig neuroloog maandag tegenover de rechtbank in Almelo verklaard.

Verslaafd

De geschorste arts moet zich in de rechtbank verantwoorden voor onder meer diefstal en het schrijven van valse recepten. Zo stal hij receptenblokken van collega’s om zichzelf medicijnen te kunnen voorschrijven. Jansen Steur was verslaafd aan onder meer Dormicum, Nitrazepam en viagra.

Maar volgens Jansen Steur was het gebruiken van andermans receptenblok ‘niet ongebruikelijk’ in de maatschap. De praktijk kwam aan het licht doordat de apotheker waar hij de recepten haalde, argwaan kreeg. De apotheker belde de neuroloog die steeds op de verwijsbriefjes stond. Volgens Jansen Steur zou die vervolgens ‘zijn ontploft’ van woede.

Grootheidswaan

Tijdens de zitting liet de rechter recepten zien die ondertekend waren door prof. dr. Jansen Steur. Maar de arts was helemaal geen professor. ‘Dat was symptoom van overwaardering die je van jezelf hebt. Ziekelijk,’ zei de voormalige arts tijdens de zitting.

Ook het toevoegen van de naam ‘Steur’ past volgens hem in dat beeld. Volgens de omstreden oud-arts heeft niemand in zijn omgeving aan de bel getrokken. Daarom heeft zijn normvervaging makkelijk plaats kunnen hebben. Eerder biechtte hij ook al op 88.000 euro uit de clubkas van een stichting te hebben gestolen. Dat geld zou hij hebben gebruikt om ‘lekker ruim te leven’.