Hof verbiedt korte verhuur appartement aan toeristen

14 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Huiseigenaren die in een vereniging van eigenaren zitten en het huis veelvuldig verhuren aan anderen, kunnen de regels overtreden. De woning voor korte perioden verhuren is bedrijfsmatige exploitatie en dat mag vaak niet.

Dat blijkt maandag uit een arrest van het Amsterdamse gerechtshof.

Splitsingsakte

Eigenaren binnen een vereniging van eigenaren hebben te maken met een splitsingsakte waarin regels zijn vastgelegd. Wanneer het huis met zekere regelmaat wordt verhuurd aan derden, worden de regels in die akte vaak overtreden.

Een eigenaar hoort namelijk in het huis te wonen en het niet te verhuren. Wanneer de woning wel door anderen wordt gebruikt, moet dit vaak door andere eigenaren worden goedgekeurd.

Onrechtmatige verhuur

Als dit niet gebeurt, is verhuur niet geoorloofd. Het hof bevestigde de uitspraak van de rechtbank in een zaak rond een huiseigenaar die zijn huis in Amsterdam regelmatig voor 1.222 tot 1.445 euro per week aan toeristen verhuurde.

Daarmee runde hij volgens de rechter meer een bedrijf dan dat hij in een huis woonde.

AirBnB

Het arrest is van belang voor mensen die in Nederland gebruikmaken van populaire websites als AirBnB. Via die sites is het zeer gemakkelijk om het eigen appartement even snel te verhuren aan toeristen wanneer je bijvoorbeeld zelf ook op vakantie bent.

Huiseigenaren binnen vereniging moeten oppassen dat ze de regels in de splitsingsakte niet overtreden wanneer ze van dergelijke websites gebruikmaken.