PvdA en VVD moeten ook publiekelijk botsen, vindt Spekman

05 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman is van mening dat zijn partij zich meer en openlijker moet afzetten tegen coalitiegenoot VVD. De botsingen die er zijn, moeten zich nu ook publiekelijk afspelen.

‘We moeten weer diametraal tegenover de VVD durven te gaan staan,’ zegt Spekman in een interview met de Volkskrant zaterdag.

Confrontatie

‘Maar nu gaat het erom of PvdA en VVD een nieuw samen kunnen vinden. Doorgaan op de weg van individualisering en het snelle geld zie ik niet zitten”, zegt Spekman. De wereld van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is niet de wereld van de PvdA, ‘ zegt hij.

Is partijleider en Tweede Kamer-fractievoorzitter Diederik Samsom wel de aangewezen man om deze ‘confrontatiekoers’ te leiden? Daar heeft Samsom wel degelijk de kwaliteiten voor, vindt Spekman. Als het aan hem ligt, moet de PvdA nog deze kabinetsperiode zaken proberen te veranderen die voor de PvdA ideologisch van groot belang zijn.

Peilingen

Volgens Spekman heeft het ‘de afgelopen twee jaar soms behoorlijk geknetterd en geknarst met de VVD. Dat was meestal niet openbaar. Die botsingen moeten nu meer publiek gaan plaatsvinden.’ Wat hem betreft ‘gaat het weer knallen in de Tweede Kamer tussen ons en andere partijen. Dat is goed voor het land.’

Scherper profileren is in zijn ogen nu ook mogelijk, omdat de crisis voorbij is en de economische situatie gunstiger wordt. ‘Ik wil doorpakken naar een maatschappij waarin we weer omkijken naar elkaar.’

De PvdA staat er, anders dan coalitiegenoot VVD, al een hele poos beroerd voor in de peilingen. De sociaaldemocraten schommelen tussen de twaalf en de veertien virtuele zetels. Dat zijn er heel wat minder dan de 36 Kamerleden die de partij nu heeft.