nederland

Onschuldige Amsterdammer slachtoffer liquidatiegolf: vier vragen

23 september 2014Leestijd: 3 minuten

Voor het eerst sinds het begin van de meest recente liquidatiegolf in Amsterdam is een onschuldige burger slachtoffer geworden. De politie wil niet dat Amsterdam ‘een veilige haven blijft’ voor criminele organisaties en grijpt daarom in.

Hoe wil de politie optreden tegen de criminelen in Amsterdam? Vier vragen en antwoorden over de liquidatiegolf in Amsterdam.

1. Welke onschuldige burger kwam om het leven en hoe heeft dit kunnen gebeuren?

De onschuldige buitenstaander Stefan Regalo Eggermont (30) werd op 13 juli doodgeschoten in de Conradstraat. Hij woonde met zijn vrouw en kind in dezelfde buurt als de broer van Youssef Lkhorf, die in december 2012 is geliquideerd in de Staatsliedenbuurt, meldt Het Parool.

Eggermont reed bovendien in vrijwel hetzelfde type auto, een Fiat Punto, als de broer van Youssef Lkhorf en de twee mannen parkeerden geregeld op dezelfde parkeerplaats. De politie zegt dat Eggermont tot zijn dood geen bekende van de politie was. Ook had hij geen zakelijke of relationele conflicten.

2. Wat is er gebeurd met het doelwit van de liquidatie?

Al gauw na de moord op Eggermont klonken er geruchten dat hij een onschuldig slachtoffer was, en dat de daders het op iemand anders hadden gemunt. Een ingewijde zegt tegen Het Parool dat de broer van Youssef Lkhorf vrij snel na de liquidatie naar het buitenland is vertrokken.

De politie en het Openbaar Ministerie slagen er maar niet in om deze zaak op te lossen en loven daarom een beloning uit van 15.000 euro voor de tip die leidt tot oplossing van deze zaak.

3. Waarom draait de onrust in het criminele circuit?

Het geweld begon nadat er in 2012 in Antwerpen een partij van 200 kilo cocaïne werd gestolen. De in mei geliquideerde Gwenette Martha huurde Benaouf A. in om ervoor te zorgen dat de gestolen waar zou terugkomen. A. zou daarvoor familieleden van de dieven hebben gegijzeld.

Het losgeld dat werd betaald om hen te bevrijden, 750.000 euro ter compensatie van de gestolen drugs, gaf A. niet aan Martha. Een vriend van Martha zei eerder dat dat het begin was van de drugsoorlog, maar dat het uiteindelijk om meer ging.

‘Hoe gek het ook klinkt, geld interesseerde Martha niet. En al helemaal niet slechts 7,5 ton. Het ging om de macht over Antwerpen,’ zei een vriend van Martha in juni tegen De Telegraaf.

4. Wat wil de politie nu gaan doen om een eind te maken aan het geweld?

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg zegt in het programma Het Verhoor van AT5 dat de politie een ‘aanzienlijke groep’ die mogelijk betrokken is bij de reeks liquidaties wil gaan dwarszitten. ‘We willen niet dat Amsterdam een veilige haven blijft voor dit soort criminele organisaties die zomaar dagelijks in onze stad kunnen doen met alle risico’s voor onze burgers.’

Aalbersberg zegt dat hij extra mensen heeft vrijgemaakt, die vooral de opdracht hebben om criminelen te ‘verstoren’. ‘Zitten waar ze zijn, op hun ontmoetingsplaatsen, controleren, erbovenop zitten, het onaantrekkelijk maken in de stad.’

De politie kijkt daarbij niet alleen naar geweldplegers, maar ook naar potentiële slachtoffers en personen die bij de moorden helpen. Het gaat om facilitators die bijvoorbeeld zorgen voor een vluchtauto of een wapen. Aalbersberg hoopt zo ook nieuwe liquidaties te voorkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.