Fitch handhaaft AAA-status Nederland, verwachting negatief

17 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Nederland houdt de gewilde AAA-status bij kredietbeoordelaar Fitch, maar met een negatief vooruitzicht. Volgens Fitch is er in Nederland sprake van een lange traditie van fiscale discipline.

De kredietbeoordelaar is ook te spreken over de kracht van de Nederlandse economie en de sterke binnenlandse instellingen.

Groei

Ondanks de felbegeerde triple-A-status krijgt Nederland een negatief vooruitzicht. Dat hangt vooral samen met de zwakke groeivooruitzichten, die de fiscale consolidatie zullen beperken.

Fitch verwacht voor dit jaar een stagnerende economie en volgend jaar economische groei van 1 procent. Het bureau concludeert dat de hoge schulden van Nederlandse huishoudens een rem zetten op de groei.

Positiever is Fitch over de bankensector. Die heeft tot dusver weerstand kunnen bieden aan de langdurige crisis op de huizenmarkt en dit zal waarschijnlijk zo blijven. De kredietbeoordelaar verwacht niet dat er nog steunoperaties nodig zijn voor banken.

Verwachting

Hoewel Fitch de AAA-status voor Nederland hanteert, verlaagde Standard & Poor’s in november wel het kredietoordeel naar AA+, met een stabiele verwachting. Een lager kredietoordeel kan als gevolg hebben dat een land meer rente betaalt.

Bij Moody’s, het derde grote kredietbureau, heeft Nederland wel nog de AAA-status. Fitch is het kleinst bureau van de drie grote kredietbeoordelaars.