Beloning in opties voor bestuurders behoort tot het verleden

23 januari 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het uitdelen van bonussen voor topbestuurders in de vorm van optiepakketten daalt gestaag in populariteit. In 2013 maakten nog maar 45 topmannen gebruik van een optieregeling.

Dat schrijft de Volkskrant. De trend zou doorzetten, nu ook elektronicaconcern Philips en uitzendbedrijf Randstad niet langer met optiebonussen werken.

Miljoenenbedragen

Het totale bedrag aan verzilverde opties lag in 2013 nog maar op 14,5 miljoen euro. Van de 25 AEX-bedrijven delen alleen uitgever Reed Elsevier en bodemonderzoeker Fugro nog bonussen uit.

Ter vergelijking: tien jaar geleden verzilverden nog 275 topbestuurders een optiepakket, en voorheen kwamen nog grote optie-bonussen voor zoals 64,5 miljoen euro voor Alexander Ribbink van navigatiesysteembouwer TomTom (2006) en 44,5 miljoen euro voor Jan Bennink van babyvoedingfabrikant Numico (2007).

In één keer rijk

Optieregelingen houden in dat een bestuurder van te voren het recht krijgt om tegen een vooraf afgesproken prijs aandelen te kopen. Bestuurders kunnen daardoor, als er een goedkope prijs is afgesproken en zij er veel mogen inslaan, in één keer multimiljonair worden.

De optiepakketten werden in de jaren tachtig populair als bonus in het bedrijfsleven. Het bestaan ervan kwam de afgelopen jaren onder vuur te liggen, omdat ook bestuurders die hun bedrijf met problemen achterlieten, zoals voormalig ABN AMRO-baas Rijkman Groenink, er recht op bleken te hebben.

Nieuwe bonussen

In plaats van optieregelingen zijn tegenwoordig de prestatieaandelen populair, het liefst gecombineerd met de aanschaf van aandelenpakketten in het eigen bedrijf. Als bestuurders zelf een financieel belang hebben in het bedrijf waarvoor ze werken, leidt dat tot vertrouwen bij de aandeelhouders, is het idee.

Een ander alternatief is dat bestuurders al bij de beursgang van het bedrijf aandelen krijgen, die zij later mogen verzilveren.