Energieakkoord: kolencentrales dicht, meer windmolens

27 augustus 2013Leestijd: 1 minuut

Verschillende kolencentrales gaan sluiten, in plaats daarvan worden er windmolens bijgebouwd. Dat blijkt uit een dinsdag uitgelekte versie van het Energieakkoord.

De maatregelen die het kabinet met onder meer milieu-organisaties heeft afgesproken, werden in juli al in hoofdlijnen bekend. De onderhandelaars hebben nu het gehele Energieakkoord (pdf) af, en hebben nog een week de tijd om de inhoud ervan met hun achterban af te stemmen.

Banengroei

Het Energieakkoord moet volgens het kabinet 15.000 extra banen opleveren. Het gaat om werkgelegenheid bij de bouw en installatie van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen.

Het is de bedoeling van het kabinet dat er jaarlijks 1,5 procent meer energie wordt bespaard door onder meer aanpassingen aan huizen.

Duurzame energie

Het aandeel van duurzame energie in de totale energieconsumptie moet van 4 naar 14 procent gaan tussen 2013 en 2020. Het kabinet wil dat in eerste instantie bereiken door de bouw van windparken op zee.

Maar minister Henk Kamp van Economische Zaken wil alternatieven, zoals het gebruik van aardwarmte om stroom op te wekken, ook bekijken.