Werkgeversorganisatie MKB woest om vaderschapsverlof

12 december 2013Leestijd: 1 minuut

Werkgeversorganisatie MKB is woest op minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken), omdat die het vaderschapsverlof bij de geboorte van een baby gaat uitbreiden van twee naar vijf dagen. Door dit verlof wettelijk vast te leggen zadelt de minister het bedrijfsleven met problemen op.

Dat laat voorzitter Michäel van Straalen weten in een reactie op de website van MKB. ‘Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zoveel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten,’ vraagt de MKB-voorzitter zich af.

Claimcultuur

Asscher maakte donderdag bekend dat vaders voortaan op eigen kosten standaard recht hebben op nog drie dagen ouderschapsverlof, bovenop de twee dagen kraamverlof die vaders al hadden.

Volgens MKB Nederland is het niet nodig om ‘verlof dat bijna altijd in goed overleg en met maatwerk wordt geregeld’ wettelijk vast te leggen. De werkgevers zijn bang voor een ‘claimcultuur’ onder vaders.

Vakantiedagen

Aangezien een geboorte al ruim van te voren aan te zien komen is, kunnen vaders er meestal wel uitkomen door het opnemen van vakantiedagen, vindt Van Straalen: ‘De wetgever moet zich daar niet mee bemoeien.’

Hoewel de drie extra dagen verlof onbetaald zijn, komen de kosten volgens MKB ‘linksom of rechtsom bij het bedrijf te liggen’.