KPMG krijgt miljoenenboete voor verdoezeling smeergeld

30 december 2013Leestijd: 1 minuut

Accountantskantoor KPMG moet 7 miljoen euro betalen aan het Openbaar Ministerie (OM) voor het verhullen van smeergeldbetalingen door bouwbedrijf Ballast Nedam.

Dat meldt het kantoor maandag. Het onderzoek naar drie voormalige accountants van KPMG, die als verdachten gelden in de zaak, zal door het OM worden voortgezet.

Naleving

KPMG heeft volgens het OM accountantscontroles verricht ‘op een wijze die mede mogelijk heeft gemaakt dat betalingen door een cliënt aan buitenlandse agenten verhuld konden blijven’. Ook besteedde KPMG onvoldoende aandacht aan de naleving van zorgvuldigheids- en integriteitseisen.

De directie van het accountantskantoor betreurt de affaire en zegt dat het nooit had mogen gebeuren. Het bedrijf belooft beterschap.

Bouwprojecten

Medewerkers van Ballast Nedam betaalden in de periode tussen 1997 en 2004 honderden miljoenen euro’s aan steekpenningen aan ambtenaren in Saudi-Arabië. Met dat smeergeld werden bouwprojecten in het Arabische land binnengehaald.

Het bouwbedrijf trof in deze zaak eind vorig jaar al een schikking met het OM. De dochtervennootschappen van Ballast Nedam waar de betalingen zich voltrokken, betaalden 5 miljoen euro.