‘Rabobank moet 1 miljard dollar betalen wegens Libor-schandaal’

22 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Rabobank krijgt mogelijk een boete opgelegd van 1 miljard dollar, circa 725 miljoen euro, in verband met het Libor-schandaal. De boete voor de manipulatie van de Libor-rente zou hoger uitvallen dan aanvankelijk werd verwacht.

Dat schrijft de krant Financial Times dinsdag op basis van bronnen rond de zaak. Rabobank zou na het Zwitserse UBS de hoogste straf krijgen van alle betrokken banken bij het Libor-schandaal tot nu toe.

Aanklacht

De Nederlandse bank wordt ervan verdacht te hebben meegewerkt aan het beïnvloeden van de London Interbank Offered Rate (Libor). In september werd de bank door de Amerikaanse toezichthouder aangeklaagd.

De NCUA , het Amerikaanse overheidsorgaan dat kredietunies reguleert, claimt dat het gerommel met de Libor-rente leidde tot het verlies aan inkomsten en uiteindelijke faillissement van vijf coöperatieve banken.

Rentes

Op basis van Libor wordt de rente op vrijwel alle leningen, spaarrekeningen en hypotheken bepaald. Dit ijkpunt wordt bepaald aan de hand van rentes die bankhandelaren doorgeven.

Om winsten te beïnvloeden, hebben banken verzonnen rentestanden doorgegeven. Eerder ontsloeg de bank al vier bankhandelaren, vermoedelijk omdat ze met rentestanden hadden gesjoemeld