Asscher wil afspraken met Polen en Kroaten over arbeidsmigratie

17 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat afspraken maken met Polen en Kroatië over illegale arbeidsmigratie. Hij wil bilaterale regelingen treffen omdat het Brussel niet lukt op EU-niveau arbeidsmigratie goed te reguleren.

Dat heeft Asscher donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Illegale arbeidsmigratie

Eerder trof hij al soortgelijke afspraken met Bulgarije en Roemenië. Binnenkort gaat de minister naar Polen om te praten over illegale arbeidsmigratie.

De minister maakt zich zorgen over de vele malafide uitzendbureaus die werknemers uit lagelonenlanden in Nederland laten werken volgens voorwaarden die Nederlandse cao’s niet respecteren. Op die manier worden Nederlandse arbeidskrachten op illegale wijze door goedkope werknemers verdrongen.

Schengen is okay

Asscher benadrukte geen tegenstander te zijn van vrij verkeer van personen in Europa. ‘We zeggen ook niet: het verkeer leidt tot files en ongelukken, dus schaf het verkeer maar af,’ zei Asscher.

Maar de minister zei dat er afspraken met landen moeten worden gemaakt om de schaduwzijde van arbeidsmigratie aan te pakken. Dit is nodig, zolang het de EU zelf niet lukt om met een antwoord te komen voor deze problemen.