economie

Wiebes: de komende jaren ruimte voor lastenverlichting

20 december 2014Leestijd: 2 minuten

Toen Eric Wiebes staatssecretaris van Financiën werd, wist hij dat het niet makkelijk zou worden. Maar hij gaat er niet gebukt onder. Een belangrijke taak voor Wiebes: de nettolasten verlichten.

‘Daar zal de komende jaren ruimte voor komen. De economie herstelt nu voorzichtig. In 2015 gaan de lasten op arbeid al met 1 miljard euro omlaag,’ zegt Wiebes in  het dubbeldikke Kerstnummer van Elsevier.

Koopkracht

Wiebes geeft toe dat de lasten ten opzichte van enkele jaren geleden niet lager zijn. ‘Ze zijn hoger. Maar het eerste miljard aan lastenverlichting is in 2015 wel binnen. Gemiddeld een half procent koopkrachtwinst levert dat op. Ik sta nog niet op de tafel te dansen, maar het is een begin.’

Hoewel lage lasten belangrijk zijn voor de VVD, is het daar de laatste jaren niet van gekomen. Volgens Wiebes waren de lastenverzwaring van de afgelopen jaren ook  nodig.

‘Want er is misschien één ding nog belangrijker dan lasten op arbeid verlagen, en dat is de staatsschuld en het begrotingstekort onder controle houden. Landen die dat niet hebben gedaan, staan er nu heel wat slechter voor dan wij. Ik vind dat trouwens ook een buitengewoon liberaal gegeven: je kinderen en kleinkinderen niet opzadelen met een enorme staatsschuld.’

Belastingdienst

In het interview praat Wiebes ook uitgebreid over de Belastingdienst en het belastingstelsel, dat steeds complexer is geworden.

De Belastingdienst levert volgens Wiebes ‘indrukwekkend’ werk, maar het is ook een organisatie die ‘met rigide en verouderde systemen’ werkt. ‘De Belastingdienst is nauwelijks toegerust voor wat de politiek allemaal van haar vraagt.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.