Burgemeester Nice in actie tegen pro-Palestijnse ‘provocaties’

14 juli 2014Leestijd: 1 minuut

Terwijl elders in Frankrijk, België en Nederland pro-Palestijnse demonstraties voor ophef zorgden, wordt in het Zuid-Franse Nice een Gazaprotest verboden. Het regiobestuur meent dat met de demonstraties de openbare orde in gevaar komt.

Op 14 juli vieren de Fransen de eenheid van de republiek. Maar de pro-Palestijnse beweging was van plan deze feestdag te gebruiken voor een protestactie in Nice.

Verboden

Daar heeft het bestuur van het departement Alpes-Maritimes, waar Nice onder valt, een stokje voor gestoken. ‘Iedere pro-Palestijnse samenkomst zal de hele dag verboden zijn,’ is te lezen in een verklaring die in Franse media is gepubliceerd.

De maatregel volgt na een open brief van burgemeester Christian Estrosi waarin hij aan de prefect van het departement vraagt  ‘alle maatregelen te nemen’ om demonstraties op de nationale feestdag te voorkomen.

Provocaties

Volgens de burgemeester waren er aanwijzingen dat de actievoerders het nationale defilé wilden verstoren. Het risico op deze ‘ontoelaatbare provocatie’ weegt in de ogen van de burgemeester zwaarder dan het recht op manifestatie.

Burgemeester Estrosi, een bekende ex-motorcoureur die zich aansloot bij UMP van ex-president Nicolas Sarkozy, werpt zich vaker op voor de belangen van zijn stad. In 2013 hield hij de komst van een grote moskee tegen die een zakenman uit Saudi-Arabië in de badplaats wilde bouwen. Estrosi houdt een eredoctoraat aan de Universiteit van Haifa in Israël.