buitenland

UKIP van Farage zet met grote winst Britse politiek op zijn kop

23 mei 2014Leestijd: 2 minuten

De anti-Europese Britse partij United Kingdom Independence Party (UKIP) heeft donderdag bij de lokale verkiezingen een grote winst behaald. De partij van europarlementariër Nigel Farage wist veel zetels van de grote gevestigde partijen af te halen.

UKIP kreeg maar liefst 17 procent van de stemmen, meldt de BBC vrijdag op basis van eerste prognoses. Daarmee is de partij in een klap de derde partij geworden bij deze verkiezingen.

Versplintering

De keuze van de kiezers voor circa vierduizend zetels in plaatselijke volksvertegenwoordigingen in Engeland en Noord-Ierland geeft aan dat de politiek verder versplintert.

De grootste oppositiepartij Labour kreeg vermoedelijk 31 procent van de kiezers en de grootste regeringspartij, de Conservatieve Partij van premier David Cameron, kreeg 29 procent. De Liberaal-Democraten van vicepremier Nick Clegg, ontvingen slechts 13 procent van alle uitgebrachte stemmen.

Herhaling

Als de stemming zich volgend jaar bij de verkiezingen voor het Lagerhuis – de Britse Tweede Kamer – herhaalt, wordt de vorming van een regering erg moeilijk. Farage zelf heeft er vertrouwen in. Volgens hem laat de grote verkiezingszege zien dat zijn partij een ‘rol van betekenis’ gaat spelen bij de parlementsverkiezingen in 2015.

Het Britse kiesstelsel probeert onder meer met behulp van het districtenstelsel ervoor te zorgen dat één partij met een meerderheid in het parlement kan regeren. Coalitieregeringen zoals de huidige van Cameron zijn dan ook een ongewoon verschijnsel.

De huidige regeringspartijen kregen bij de laatste landelijke verkiezingen van 2010 in totaal 59 procent van de kiezers achter zich. De Conservatieven kregen 36 procent en de Liberaal-Democraten 23 procent. De sociaaldemocraten moest toen genoegen 29 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.