Premier Letta over kabinetscrisis: idioot en onverantwoordelijk

29 september 2013Leestijd: 2 minuten

De Italiaanse premier Enrico Letta noemt het besluit van vijf ministers om op te stappen ‘idioot en onverantwoordelijk’. De bewindslieden dienden zaterdagavond hun ontslag in uit protest tegen een vertrouwensstemming waarom Letta had gevraagd.

De ministers zijn lid van de partij Volk van de Vrijheid, van oud-premier Silvio Berlusconi. Hij riep de bewindslieden op hun ontslag in te dienen omdat Letta alle beslissingen wilde bevriezen, in afwachting van een vertrouwensstemming.

Oproep

Berlusconi noemde het ‘ultimatum’ van Letta ‘onacceptabel’. Het kabinet is van plan de btw in Italië te verhogen, maar volgens Letta is dat niet de reden van de oproep van Berlusconi.

Letta zegt dat het vertrek van de ministers alleen maar draait om Berlusconi’s persoonlijke belangen. Hij is ervan overtuigd dat het Italiaanse volk de ‘leugens van Berlusconi’ zal doorzien, en hem daarop zal afrekenen.

Eerder dreigden parlementsleden van de partij Volk van de Vrijheid al op te stappen, als Berlusconi uit de senaat zou worden gezet. De oud-premier werd onlangs veroordeeld in een belastingfraudezaak. Op 4 oktober wordt er gestemd of Berlusconi nog wel lid mag blijven van de senaat.

Verkiezingen

Het ontslag van de ministers moet nog officieel worden voorgelegd aan president Giorgio Napolitano. Hij moet beslissen of er nieuwe verkiezingen moeten plaatshebben, of dat Letta een nieuw kabinet moet vormen.

In een eerste reactie op de ontstane situatie zei Napolitano: ‘We hebben een parlement nodig dat onderhandelt en werkt, en geen parlement dat de hele tijd uit elkaar valt. We hebben niet steeds verkiezingen nodig, maar continuïteit van beslissingen van de regering.’