buitenland

Paus verscherpt wetten rond kindermisbruik en corruptie

11 juli 2013Leestijd: 1 minuut

De wetgeving van het Vaticaan over seksueel misbruik van kinderen en het witwassen van zwart geld is aangescherpt. De aanpassingen gelden voor alle medewerkers van Vaticaanse instanties.

Dit meldt het Vaticaan donderdag.

Motu proprio

Paus Franciscus, die in maart dit jaar zijn ambt betrad, heeft hiertoe zelf het initiatief genomen door middel van een zogenaamd motu proprio.

De paus onderneemt actie na de misbruikschandalen van de afgelopen jaren en de recente fraudeaantijgingen tegen Nunzio Scarano. Deze hooggeplaatste priester zou 20 miljoen euro hebben witgewassen met hulp van een Italiaanse spion en een beurshandelaar. Vlak voor dit schandaal – eind juni – richtte paus Franciscus al een commissie op om fraude binnen de Banca Vaticana te onderzoeken.

Apart misdrijf

Het seksueel misbruik van kinderen is vanaf nu een apart misdrijf in het Vaticaanse wetboek van strafrecht.

Deze wet en de wet omtrent corruptie zijn aangepast aan de internationale standaard.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.