buitenland

Rusland: raketschild niet meer nodig na akkoord Iran

04 december 2013Leestijd: 1 minuut

Het akkoord met Iran over het atoomprogramma neemt de noodzaak weg van een Amerikaans raketschild in Europa. Er bestaat geen vrees meer dat Iran een aanval zal uitvoeren op Europese landen.

Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, meldt persbureau AP woensdag.

Rusland is een fel tegenstander van het raketschild en ziet het zelfs als een eventuele bedreiging voor haar eigen veiligheid.

Bescherming

Het Amerikaanse raketschild is opgetuigd als bescherming tegen aanvallen uit het Midden-Oosten, en met name Iran. De vrees bestond dat dit land de kennis en faciliteiten van het eigen atoomprogramma zou aanwenden voor een kernwapen, en die op den duur zou gebruiken tegen het Westen.

Het akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran twee weken geleden heeft daarin verandering gebracht, zeggen de Russen.

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle ziet dat het akkoord van invloed is op het raketschild. Hij zegt dat er nu ‘hoop’ is voor andere onderwerpen, zoals de raketverdediging. ‘Eén ding is namelijk duidelijk: hier zit een connectie,’ zegt Westerwelle.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.