Duitse politie rolt club Italiaanse ‘windmolenmaffiosi’ op

19 november 2013Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Bij een grote landelijke politieactie heeft de Duitse politie dinsdag een enorm witwasbolwerk van de Italiaanse maffia-organisatie ‘Ndrangheta blootgelegd. De criminelen gebruikten onder meer een regionale bank en een windmolenbedrijf om maffiageld wit te wassen.

Volgens website thelocal.itdeden zeker tweehonderd agenten in zes deelstaten mee aan de actie.

Windmolenpark

De criminelen hadden bedrijven onder controle in onder meer Duitsland, Italië, San Marino en Zwitserland. Een groot windmolenpark in Beieren zou door de Calabrese maffiosi zijn gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

De politie onderzocht dinsdag panden van bedrijven die zaken zouden hebben gedaan met de Italianen. Naast bedrijven in onder meer Beieren, Bremen, Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Hamburg en Schleswig-Holstein kreeg ook de HSH Nordbank een bezoek van de politie.

‘Ndrangheta

De Calabrese maffiaclan ‘Ndrangheta is al jaren zeer actief in landen als Duitsland en Nederland. In 2007 werden in Duisburg zes leden van de clan vermoord door een rivaliserende groep uit het Italiaanse maffiadorp San Luca. Eén van de verantwoordelijke maffiabazen werd onlangs in het Nederlandse Nieuwegein opgepakt.

Italiaanse Justitie waarschuwt al jaren voor de maffiapraktijken van de ‘Ndrangheta in ons land. Volgens journalist Roberto Saviano is Nederland het favoriete land om te schuilen onder de maffiosi uit Zuid-Italië.