Italiaanse oud-premier Berlusconi kiest voor taakstraf

11 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi gaat het komende jaar een taakstraf doen bij een nog nader te bepalen gemeente of instelling. De multimiljardair kon kiezen tussen deze straf en een jaar huisarrest.

De advocaten van Berlusconi hebben vrijdag het verzoek tot een taakstraf bij de de officier van justitie in Milaan ingediend.

De keuze van de leider van centrumrechts was deze week al door advocaat Franco Coppi aangekondigd.

Belastingfraude

Berlusconi werd op 1 augustus veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens belastingfraude met zijn bedrijf Mediaset.

Drie van de vier jaar werden hem kwijtgescholden vanwege de overvolle gevangenissen in Italië. Het resterende jaar hoeft de 77-jarige Berlusconi vanwege zijn hoge leeftijd niet in een cel door te brengen. De zakenman en politicus moest voor 15 oktober laten weten welke straf hij zou aanvaarden.

Ruime keuze

Waar Berlusconi zijn taakstraf gaat uitvoeren is nog niet bekend. Verschillende organisaties hebben de deuren al voor hem geopend.

Het internationale onderzoeksbureau GenEticaMente wil Berlusconi graag hebben, maar ook de onderwijsstichting Exodus zou interesse hebben. Hier zou Berlusconi zijn voormalige ‘pooier’ en zakenpartner Lele Mora tegen kunnen komen. ‘Komt u hier de tomaten maar plukken,’ zou Mora tegen Berlusconi hebben gezegd.

Volg Servaas van der Laanop Twitter