Visegrad-landen herstellen orde en rust in Midden-Europa

17 oktober 2015Leestijd: 4 minuten
''

Hongarije heeft de zogeheten open grens tussen Hongarije en Kroatië hermetisch afgesloten. Ongelofelijk maar waar: een hek van drie meter hoog scheidt de beide leden van het Europese bondgenootschap van elkaar.

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft de afgelopen weken geprobeerd in Europa steun te krijgen voor de afsluiting van de Europese buitengrenzen om illegale migratie te weren. Dat is niet gelukt.

Voor de eurotop van regeringsleiders en staatshoofden deze week in Brussel had Orbán twee opties om de illegale stroom af te remmen: afsluiting van de Turks-Griekse grenzen of het afsluiten van de eigen grenzen met Kroatië.

Orbán heeft tijdens de eurotop apart overleg gevoerd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en garanties gevraagd voor het afsluiten van de Turks-Griekse grenzen. Merkel heeft die Orbán niet kunnen geven. Vandaar dat de Hongaarse premier heeft gekozen voor het minste van de twee kwaden: de Kroatische optie.

Nog meer migranten

De uitkomst van deze aparte Orbán-Merkel ontmoeting werpt een heel ander licht op de deal met Turkije. Na de eurotop werd de suggestie gewekt dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat helpen illegale migratie naar Europa te stoppen.

Maar waar men aan voorbij is gegaan, is dat de deal niet dient tot het afremmen van illegale migratie, anders had Merkel immers Orbán die garanties waarom hij vroeg wel gegeven, maar eerder dient om de legale migratie naar Europa aan te jagen. In plaats van minder migranten zullen er via Turkije meer migranten Europa binnenkomen. Alleen dit keer niet illegaal, maar legaal.

Instroom

De massale instroom van illegale migranten naar Europa zal ook gewoon doorgaan en wel via Italië en Griekenland. Deze migranten worden mede geholpen aan het Europese vasteland te komen door Frontex, het Europese agentschap dat verantwoordelijk is voor de bewaking van de buitengrenzen maar meer functioneert als een reddingsmaatschappij.

De zuidgrenzen van Europa kunnen alleen effectief tegen illegale migratie uit het Midden-Oosten en Afrika beschermd worden door een Libië zoals onder kolonel Muammar Khadaffi.

Deze buffer hield de migranten tegen en de Libische kolonel bewees daarmee Europa een grote dienst. Dat is sinds de mislukking van de ‘Arabische Lente’ niet meer aan de orde. De zuidgrenzen van Europa zijn zo lek als een mandje en de Duitse bonskanselier heeft nu toegegeven dat er geen garanties zijn om ze te dichten.

Operatie Balaton 2015

De Visegrad (V4)-landen laten niets meer aan het toeval over. Inmiddels heeft Hongarije politieke en militaire steun van de V4 gevraagd en gekregen. Onder de codenaam Operatie Balaton 2015 is de militaire operatie van start gegaan. Naast Hongaarse troepen zullen militairen en speciale politie-eenheden uit Polen, Slowakije, en Tsjechië deelnemen aan de bewaking van de Hongaarse zuidgrenzen.

De Tsjechen zijn al gearriveerd in Zuid-Hongarije. De eerste legeronderdelen van Polen en Slowaken voegen zich binnenkort bij de Hongaarse grenstroepen.

Hoewel de Hongaarse wet niet toestaat dat er op illegale grensoverschrijders met scherp geschoten mag worden, zullen de modernste wapens worden ingezet om de illegale migratie te bestrijden, zoals jeeps uitgerust met lasers en helikopters met infrarood-apparatuur. De V4 gaan er vanuit dat voor de kerstdagen de rust en orde in Midden-Europa hersteld is.

Meer steun

Het verzet tegen het opendeurenbeleid van Merkel groeit met de dag en de steun aan het V4-beleid van gesloten grenzen groeit hiermee evenredig. De Sloveense premier Miroslav Cerar heeft verklaard dat de Hongaarse grenssluiting gevolgd zal worden door gepaste maatregelen van Sloveense kant.

Het Kroatische staatshoofd Kolinda Grabar-Kitarovic heeft nog eens herhaald dat het na de parlementsverkiezingen van 8 november wel eens afgelopen kan zijn met het opendeurenbeleid van de  socialistische regering. Er zal dan ook een hek komen aan de Kroatisch-Servische grens.

De deelstaat Beieren gedraagt zich steeds meer als het Catalonië van Duitsland. De Beierse ‘Freistaat’ voert inmiddels een eigen buitenlandse politiek die tegen de lijn van de federale regering in Berlijn ingaat: het is virtueel lid van de V4. De Roemenen schuren aan tegen de V4. Oud-president Trajan Basescu die nog steeds veel invloed heeft, verklaarde onlangs dat Roemenië geen enkele migrant zal opnemen.

De Poolse premier Ewa Kopacz, die de vorige top nog instemde met het gedwongen quotum, ook om haar landgenoot de Poolse president van Europa, Donald Tusk uit de wind te houden, is nu furieus omdat Merkel heeft geprobeerd met hulp van de Europese Commissie in de slotverklaring van de top te laten opnemen dat het zal gaan om een jaarlijks terugkerend gedwongen quotum aan migranten.

Miljoenen

Dit wijst er overigens op dat de schatting van Viktor Orbán, dat het de komende jaren weleens om vele miljoenen migranten zou gaan, mogelijk zelfs tien miljoen, heel realistisch is.

De vraag rijst waarom Duitsland een oplopend conflict riskeert met de 65 miljoen inwoners van de V4-landen, die zelfs bereid zijn om hun leven te geven voor de verdediging van hun territorium en eigen cultuur, als het slechts zou gaan om een paar honderdduizend arme oorlogsvluchtelingen uit Syrië.

Dit is althans het aantal wat de Europese Commissie ons de afgelopen maanden heeft voorgerekend. Dit is natuurlijk gewoon klinkklare onzin.