Deal met Turkije. Wat kan de Europese Unie anders?

16 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Knock out op de grond lagen de EU-regeringsleiders donderdagavond. Ze hadden de uitgestoken hand van Turkije nodig om weer op te staan.

De migratiecrisis was maar weer eens het hoofdonderwerp van de Raad van Regeringsleiders in Brussel donderdagavond. De vierde keer al weer dit jaar. Met nog weinig resultaat. Migranten blijven massaal naar Europa trekken.

Machteloosheid

De machteloosheid van de regeringsleiders is door hen zelf gecreëerd. De meerderheid vindt de migratiecrisis een Europees probleem en dat moet Europees worden opgelost. Omdat op het EU-toneel vele landen zich zelden aan afspraken houden, is dat tot nu toe kansloos gebleken.

Daarnaast zijn er internationale afspraken – waaraan ook veel landen zich niet houden – omtrent asiel voor vluchtelingen. Daaraan mag niet worden getornd, vindt de meerderheid.

Zo slaan de regeringsleiders zichzelf de instrumenten uit handen om effectieve maatregelen te nemen. Dat is dom. Want volgens Bondskanselier Angela Merkel (CDU) van Duitsland is dit een grotere crisis dan de eurocrisis.

Derden

Omdat de regeringsleiders zelf niet willen en gezamenlijk niet kunnen, leggen ze Europa’s lot in handen van derden. In dit geval Turkije. Dat krijgt om migranten tegen te houden en daar op te vangen 2,5 miljard euro, mogelijk visumvrij reizen voor Turken naar Europa en verdere onderhandelingen over toetreding tot de EU.

Merkel benadrukte in Brussel: ‘Turkije is onmisbaar’ en ‘We kunnen de stroom (migranten) niet tegenhouden zonder samenwerking met Turkije.’
Als Europa’s problemen moeten worden opgelost door Turkije, is de Unie wel erg ver van huis.