Oud-minister Bot lobbyde voor hedgefonds Khadaffi-geld

06 juni 2015Leestijd: 3 minuten
'ANP'

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) heeft namens een van fraude verdachte Libiër gelobbyd bij het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). Bot vroeg het OM onder meer om de tegoeden van de Libiër weer vrij te geven.

Bot werd ingehuurd door het advocatenkantoor van de Libiër Ismael Abudher wiens hedgefonds Palladyne International Asset Management, gevestigd op de Amsterdamse Zuidas, sinds 2013 wordt onderzocht op fraude door het OM.

Libisch oliegeld

De Libiër is een schoonzoon van de voormalige premier van Libië, Shukri Ghanem, die onder dictator Muammar Khadaffi minister van olie was. In het hedge fund van Abudher zitten vrijwel alleen Libische staatsmiljoenen die met olie werden vergaard onder het bewind van Khadaffi.

Het OM verdenkt de Libiër van fraude en laat in 2013 beslag leggen op de tegoeden van het hedgefonds. Zo lang het onderzoek loopt, en dat loopt nog steeds, kan de Libiër geen kant op en dreigt er faillissement voor zijn bedrijf.

En daarom, zo schrijft NRC Handelsblad, werd voormalig topdiplomaat en oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot ingeschakeld om een goed woordje te doen voor Abudher bij het OM.

Geen aanklacht

Op verzoek van Miriam González, de vrouw van de Britse politicus Nick Clegg en partner bij het advocatenkantoor dat de belangen van Abudher behartigt, verdiepte Bot zich in de zaak.

De oud-politicus vindt het raar dat er na twee jaar nog altijd geen heldere aanklacht tegen de Libiër is geuit door het OM. Hij schrijft hoofdofficier Marianne Bloos van het Functioneel Parket in een brief dat het ‘moeilijk te verteren is’ dat het OM na bijna twee jaar nog steeds geen indicatie wil geven, of hoogstens wat vage indicaties, van de strafbare feiten.

Tegen NRC Handelsblad zegt Bot: ‘Dat heb ik nog nooit meegemaakt en ik heb dan ook tegen de hoofdofficier gezegd: “Luister eens, wat je in ieder geval moet doen in onze rechtsstaat – want ik heb nog steeds het gevoel dat we in een rechtsstaat leven in Nederland – dat is binnen twee jaar zeggen: u wordt daar en daar van verdacht”.’

Geen mededelingen

Er lijkt geen twijfel te bestaan over de dubieuze achtergrond van de tegoeden in het hedgefonds van Abudher. Tegen zijn wijlen schoonvader, die de tegoeden beschikbaar stelde, liepen in Noorwegen en Zwitserland meerdere strafrechtelijke onderzoeken wegens onder meer fraude en witwassen.

Toch is het waar dat het OM in de afgelopen periode nauwelijks met een onderbouwde aanklacht tegen Abudher is gekomen. Toen elsevier.nl vorig jaar bij het functioneel parket informeerde naar de zaak, gaf een woordvoerder het volgende antwoord: ‘Ik kan bevestigen dat we beslag hebben gelegd in een strafrechtelijk onderzoek en verder doen wij geen mededelingen over wat we wel en niet onderzoeken’.

Vleugellam

Oud-minister Bot vindt dat hij er niets verkeerd aan heeft gedaan om voor deze man op te komen. ‘Mijn bemoeienis was beperkt. Ik ben niet inhoudelijk op de zaak ingegaan. Ik vind dat dat kan. Ik hoop dat ze in de gaten hebben dat je niet iemand eeuwig aan het lijntje kunt houden. Iedere burger heeft het recht om zich tot justitie te wenden. Ik heb als burger gevraagd wat er aan de hand is, en daarmee Schluss.’

Dat hij voor zijn werk is betaald, vindt Bot eveneens een normale gang van zaken. ‘Kijk, u werkt niet voor niks, niemand werkt voor niks. Dat vind ik heel terecht. Ze waren bereid daar een kleine vergoeding tegenover te stellen.’