Lachwekkend hoe Nederlandse jihadisten worden ‘bestreden’

28 oktober 2013Leestijd: 4 minuten

Nederlandse jihadisten zijn in Syrië betrokken bij extreem geweld. Op een dag zullen zij weer terugkeren in Nederland, maar gelukkig hebben we een heus draaiboek.

Drie ministeries zijn verantwoordelijk voor de nationale veiligheid: Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken en Defensie. De coördinatie ligt bij een aparte eenheid, namelijk de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Op papier ziet dit alles er indrukwekkend uit. Maar hoe gaat het in de praktijk?

De Telegraaf kwam zaterdag met een alarmerend verslag over het islamitische terrorisme. Het is een indrukwekkend voorbeeld van onderzoeksjournalistiek. Ik had dit liever via de minister of de NCTV gehoord en niet via de media.

Extreme gewelddadigheden

Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse jihadi’s steeds gewelddadiger worden. Ze schuiven op naar een gewelddadig spectrum: ‘Nederlandse jihadisten die vechten in Syrië zijn betrokken bij onthoofdingen, standrechtelijke executies van gevangenen en andere gruwelijkheden.’

Een inlichtingenbron vertelde De Telegraaf dat er serieuze aanwijzingen zijn, zoals verklaringen, beelden en verhalen, dat ook Nederlandse jihadisten betrokken zijn bij extreme gewelddadigheden.

Polderjihadisten

Ze hebben ook een naam: de Nederlandse mujahideen in Syrië. Ze vechten onder de vlag van Al-Qa’ida. Het zijn Nederlanders die hier salafist en daarna gewelddadige jihadist zijn geworden. Enkele van deze jongeren zijn al omgekomen in Syrië.

De CTC Experts (Combating Terrorism Center at West Point) publiceerde een artikel met de titel: ‘The Dutch Foreign Fighter Contingent in Syria’. Dat artikel is geschreven door een medewerker van Clingendael.

Hieruit blijkt dat ook Amerika bijzonder geïnteresseerd is in de polderjihadisten in Syrië. De polderjihadisten beschikken over een Nederlands paspoort. Daarom wil Amerika ze nu al op de terrorismelijst zetten, om te voorkomen dat ze naar de Verenigde Staten kunnen gaan, of in andere landen met hun Europese paspoort op bepaalde plekken kunnen komen.

Nationale veiligheid

Ook de organisatie KRONOS, die zich bezighoudt met vraagstukken rond de nationale veiligheid zoals terrorisme en contraterrorisme, bracht een rapport uit over de Nederlandse mujahideen in Syrië. Wat is hier aan de hand? Wat kunnen ze leren van Nederland?

Zij leggen de vinger op een gevoelige plek:

On the one hand, the case of Dutch Muslims participating in the Syrian Jihad demonstrates the tremendous pull of this cause. On the other, it raises important questions about the efficacy of Europe’s counter-radicalization programs, which have become models for similar programs that have received substantial funding in the United States. Indeed, reflecting on the European Union Counter- Radicalization Plan launched in 2005, officials from several European countries have advised our researchers that the growing number of Muslims leaving Europe to fight alongside radical Islamists in Syria demonstrates many countries’ counter-radicalization programs have failed.

Draaiboek

Dit is treffend geformuleerd: het contra-radicaliseringsprogramma heeft gefaald. Amerika verzamelt daarom gretig informatie over de Nederlandse jihadisten. En in Syrië bevinden zich ook jihadisten uit Zweden en andere Europese landen.

Dit is een kwestie van nationale veiligheid. Gelukkig hebben we een draaiboek.

Als die engerds terugkomen, wat niemand hoopt, hebben we in elke geval een draaiboek: ‘De geheime dienst AIVD heeft met de NCTV een draaiboek verfijnd waarmee over terugkeerders een onzichtbaar net wordt gedrapeerd van hulpvaardige toezichthouders die assistentie verlenen, en alarm slaan als ze radicale signalen opvangen. Toezicht op terugkeerders is een taak van iedereen: gemeenten, politie, NCTV, uitkeringsinstanties, woningcorporaties, hulpverleners, familieleden,’ aldus De Telegraaf.

Compassie

Uitkeringsinstanties, gemeentes, hulpverleners. Alsof we het hebben over slachtoffers van misdrijven. Begrijpt u nog steeds niet wat ze aan het doen zijn in Syrië?

Volgens alle mensenrechtenorganisaties maken de jihadgangers in Syrië zich schuldig aan oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid. Waar komt die aardigheid en compassie jegens een stel misdadigers vandaan?

Waarom is voor Willem Holleeder nooit een humanistisch draaiboek gemaakt? De Europese jihadgangers in Syrië nemen deel aan misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd door verschillende filialen van Al-Qa’ida.

Gruweldaden

De Nederlandse jihadisten zijn niet op pad in de Efteling. Ze bivakkeren in het Jurassic Park van de jihad.

Wat is de strategie van Al-Qa’ida met Europese jihadgangers? Ze worden er getraind, en niet alleen in het gebruik van wapens. Ze worden er ook ontmenselijkt door ze te laten deelnemen aan gruweldaden.

Uiteindelijk vormt Al-Qa’ida zijn Europese leger. Om deze strategie te bestrijden, is een echt draaiboek voor de nationale veiligheid nodig. Daarvoor is een operationeel team van vertegenwoordigers van de AIVD, het Openbaar Ministerie en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst nodig.

Repressief

Zij moeten dossiers aanleggen voor alle jihadisten. De rechter heeft al twee potentiële Syriëgangers veroordeeld. Als de wetgeving tekortschiet, moet die worden aangepast. En dat kan via een spoedprocedure.

In enkele zaken kan nu al een arrestatiebevel worden uitgevaardigd. Dit repressieve beleid moet wereldkundig worden gemaakt. Overigens zijn wij internationaalrechtelijk verplicht om dit type misdadigers te vervolgen.

En als we dat niet kunnen doen, moeten we aan het ICC (het Internationaal Strafhof) vragen om dat te doen. Er zijn geen juridische beletsels voor deze vervolging omdat ze de Nederlandse burgers zijn, en Nederland heeft het ICC-verdrag getekend en geïmplementeerd.

Humoristisch

Iedere polderjihadist moet weten wat hem te wachten staat. Sommigen zullen daardoor wellicht kiezen om daar te blijven.

Den Haag is nog niet wakker en er moet een parlementair debat komen. Anders gaan aardige ambtenaren humanistische, bijna humoristische draaiboeken maken voor terroristen en oorlogsmisdadigers.

Dit beleid zal onze nationale veiligheid in gevaar brengen. Daarom moet u, als burger, uw politieke partij vragen om een parlementair debat te houden over de nationale veiligheid en de bestrijding van de Nederlandse jihadisten.

Een jihadganger heeft zeker recht op een psychiatrische behandeling, maar wel in een gesloten inrichting.