Fico toch welkom bij EU-socialisten: ‘Ik vertel ze de waarheid’

28 januari 2016Leestijd: 3 minuten

Toen Robert Fico, de premier van Slowakije, zei geen islamitische migranten te willen opnemen, waren zijn sociaaldemocratische collega’s in Brussel duidelijk: Fico moet uit de Partij van Europese Socialisten (PES) worden gezet. Een paar maanden later is van het dreigement weinig over.

Fico is al lange tijd een doorn in het oog van de EU-sociaaldemocraten. Op papier een linkse premier, in de praktijk een uitgesproken tegenstander van de islam en de asielinstroom. Zo zei Fico onder meer dat islamitische migranten geen plek hebben in het christelijke Slowakije. Veel van hen zouden terroristen zijn, aldus de premier.

Zijn land weigerde mee te doen met het EU-herverdelingsplan en kondigde, nadat de EU alle lidstaten verplichtte om vluchtelingen op te nemen, zelfs een gang naar de rechter aan. Woensdag zei Fico nog dat de EU door het handelen in de migratiecrisis ‘beland is op het pad naar zelfmoord.’

Dreigement

In september 2015 zei de Belgische vicevoorzitter van de EU-sociaaldemocraten Kathleen van Brempt dat Fico’s opmerkingen in de migratiecrisis ‘haaks staan op onze waarden en politieke overtuigingen.’

Ook Diederik Samsom was kritisch. ‘Het is tijd om afscheid te nemen’ van Fico en zijn ‘Richting’-partij, aldus de PvdA-leider. In oktober werd een voorstel geschreven om de Richting-partij uit de sociaaldemocratische coalitie te zetten.

Afbrokkelende solidariteit

Nu het gevoel van solidariteit met migranten in veel landen onder zware druk staat, lijkt weinig meer over van het dreigement van de sociaaldemocraten. Tijdens de partijvergadering van deze maand zou het voorstel om Fico uit de partij te zetten moeten worden behandeld, maar het onderwerp werd op het laatste moment van de agenda gehaald.

Volgens Fico komt dat omdat ‘we hen simpelweg de waarheid hebben verteld.’ ‘We zijn altijd bereid om onze standpunten uit te leggen, maar ik bied er nooit mijn verontschuldigingen voor aan’, zei Fico tegen het Slovaakse persbureau SITA.

De migratiecrisis heeft grote druk gezet op een aantal Europese landen. In Griekenland komen dagelijks nog zo’n 3.000 migranten aan. Eenmaal op Europees grondgebied proberen de meesten naar West- en Noord-Europa te reizen.