Deze landen komen op de Europese ‘safe’ lijst voor migranten

08 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De asielaanvragen van mensen uit Balkanlanden en Turkije moeten versneld worden behandeld. Hierdoor kunnen die mensen na afwijzing van hun verzoek direct terug naar eigen land worden gestuurd.

Dat wil de Europese Commissie, blijkt uit een lijst met zeven ‘veilige landen’, die dinsdag uitlekte. Woensdag wordt het voorstel gepresenteerd.

Afschrikken

Onder meer staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel wilde zo’n EU-lijst en noemde het als voorwaarde voor instemming met bindende afspraken over het Europese verdeelplan van migranten.

In eerste instantie zullen de landen Albanië, Macedonië, Bosnië, Kosovo, Montenegro, Servië en Turkije op de lijst komen te staan. Hiermee wordt ongeveer 17 procent van de asielaanvragen in de EU gedekt. Sommige landen hadden al een dergelijke lijst, maar nu komt er een die geldt voor de hele EU.

Bij de bron aanpakken

Hiermee zou de efficiëntie van de asielsystemen worden verhoogd, aldus de commissie. De hoop is dat de dreiging van versnelde terugkeer mensen afschrikt om misbruik te maken van asielprocedures. De mensen die uit deze landen komen zijn immers economische migranten, en geen politieke- of oorlogsvluchtelingen.

Om het probleem bij de ‘bron’ aan te pakken, komt de Europese Commissie daarnaast met een breder pakket aan (financiële) maatregelen dat ervoor moet zorgen dat economische migranten de oversteek naar Europa niet maken. Zo wordt onder meer een noodfonds opgericht waarmee landen rondom conflictgebieden in Tsjaad, Eritrea en Noord-Afrika worden geassisteerd.

Met het fonds denkt de Commissie dat de ‘grondoorzaak’ van de migratiestroom wordt aangepakt. In het fonds wordt 1.8 miljard euro gestort, maar van de lidstaten wordt verwacht dat zij zelf ook nog een bijdrage leveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.