buitenland

Drama Oostenrijk: tientallen dode verstekelingen in vrachtwagen

27 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

In Oostenrijk is een vrachtwagen gevonden met tientallen gestorven verstekelingen. De Oostenrijkse politie meldt dat er minimaal twintig doden zijn. Het exacte aantal is nog onbekend, maar het zou kunnen oplopen tot vijftig.

De slachtoffers zijn gestikt in de achterbak van een koelwagen die afkomstig was uit Servië. De chauffeur parkeerde de vrachtwagen op de A4 tussen de Oostenrijkse plaatsen Neusiedl en Parndorf en is daarna spoorloos verdwenen.

Omdat het ontbindingsproces van de lichamen al op gang was gekomen, denkt de politie dat de vrachtwagen sinds woensdag op de weg stond.

Volgens de Hongaarse premier Victor Orbán heeft de vrachtwagen een Hongaars nummerbord. De politie uit Hongarije is inmiddels ingeschakeld om hulp te bieden bij de zoekactie, schrijft de krant Kronen Zeitung.

De rechterhand van Orbán, Janos Lazar, geeft Brussel de schuld. ‘De ontwikkelingen van de afgelopen dagen tonen dat de Europese Unie niet in staat is de grenzen te verdedigen,’ zei Lazar.

Tragedie

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken reageert onthutst op het drama. ‘Deze tragedie treft ons allemaal. Mensensmokkelaars zijn criminelen. Wie nog steeds vindt dat zij vluchtelingen helpen, is zelf niet meer te helpen.’

Ook de Oostenrijkse minister van Justitie is verbolgen over de mensensmokkelaars. Hij noemde ze ‘gewetenloze criminelen die in heel Europa hard moeten worden aangepakt’.

Donderdagochtend werden drie mensensmokkelaars opgepakt in Oostenrijk. Een chauffeur had meer dan dertig migranten over de grens geloodst. De vluchtelingen zeiden bijna te stikken wegens een gebrek aan zuurstof, maar de smokkelaar gaf geen gehoor aan de klachten.

Migrantenstroom

Er trekken steeds meer migranten naar Oostenrijk. In de eerste zes maanden van dit jaar kwamen ruim 28.000 migranten het land binnen.

Een deel van hen wordt opgevangen in Traiskirchen, waar het grootste immigratiecentrum staat. Daar worden intussen zoveel migranten opgevangen, dat duizenden van hen verplicht zijn ’s nachts buiten te slapen.

Heinz Patzelt, hoofd van de Oostenrijkse tak van Amnesty International, zegt dat de situatie in Oostenrijk in strijd is met de VN-conventies voor de rechten van vrouwen en kinderen. De barre omstandigheden in Traiskirchen bevestigen dat Oostenrijk grote moeite heeft om de migranten op te kunnen vangen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.