buitenland

Waarom zijn onderzoekers MH370 nooit op de Malediven gaan kijken?

03 april 2015Leestijd: 3 minuten

Sommige bewoners van het eilandje Kudahuvadhoo in de Indische Oceaan beweren nog altijd dat ze op 8 maart een laagvliegend vliegtuig voorbij hebben zien komen. Op die dag verdween Malaysia Airlines vlucht MH370 voorgoed van de radar.

Zestig hectaren aan zand en koraal. Dat is het eilandje Kudahuvadhoo dat officieel tot de Malediven behoort in de Indische Oceaan. De kleine 4.000 inwoners begrijpen maar niet waarom het team dat de verdwijning van vlucht MH370 onderzoekt nog niet een keer is komen kijken. Aan de bereikbaarheid ligt het niet. Het eiland mag ver van het vaste land af liggen, er is gewoon een landingsbaan. Heel af en toe nemen nieuwsgierige toeristen een kijkje op het eiland.

Bezienswaardigheid

In de ochtend van 8 maart vorig jaar zien de eilandbewoners iets raars. Er vliegt een groot passagiersvliegtuig over het eiland. Dat is op zich al een bezienswaardigheid, maar dit toestel vliegt ook nog eens heel laag. ‘Ik heb nog nooit een vliegtuig zo laag over ons eiland zien vliegen. We zien hier wel watervliegtuigen, maar ik weet zeker dat dit er geen was. Ik kon zelfs de deuren van het toestel goed zien,’ zegt een eilandbewoner in de dagen na de verdwijning tegen een lokale krant.

Andere eilandbewoners komen met soortgelijke verhalen en omschrijven het toestel als groot en wit met rode en blauwe strepen onder de ramen. Precies de eigenschappen van een Boeing van Malaysia Airlines. Ook horen de getuigen een harde knal. Deze knal is ook geregistreerd door wetenschappers met meetapparatuur in het gebied.

Onzin

Visser Abdu Rasheed Ibrahim zegt tegen The Australian dat het vliegtuig het gesprek van de dag was. Eilandbewoners spraken over het vreemde voorval lang voordat ze zouden horen dat vlucht MH370 werd vermist.

Maleisië houdt tot de dag van vandaag vol dat de verhalen van de eilandbewoners onzin zijn. De zoektocht richt zich op een gebied in de Stille Oceaan ten zuidwesten van Australië op zo’n 5.000 kilometer van de Malediven. Deze plek is bepaald op basis van ingewikkelde berekeningen die uitgaan van het doppler-effect. Deze aannames zijn niet onomstreden. Die berekeningen zouden er dus wel eens naast kunnen zitten. Toch houdt het onderzoeksteam stug vast aan deze locatie.

Theorieën

Waarom wordt die andere theorie, waarin het toestel een zwaai naar het westen zou hebben gemaakt, zo rigoureus uitgesloten? Wie op de kaart met hulp van een liniaal een rechte streep zet van de plek waar MH370 voor het laatst radarcontact maakte richting het westen, ziet zijn potlood zomaar over de Malediven gaan. Onderweg kom je niets tegen. Dit versterkt de theorie omdat niemand het toestel onderweg heeft gezien.

En de piloot had in zijn vluchtsimulator thuis nota bene de airstrip van Kudahuvadhoo geoefend. Ook het tijdstip waarop de eilandbewoners het toestel hebben gezien strookt met de vlieguren die de Boeing zou moeten hebben gemaakt om het gebied te bereiken.

Indianenverhalen

Op het internet circuleren de wildste theorieën over de eindbestemming van vlucht MH370. Het toestel zou gewoon zijn geland, of door een Amerikaanse legerbasis in de buurt van Kudahuvadhoo uit de lucht zijn geschoten. De Amerikanen zouden dit, vanwege de vele Chinese slachtoffers, stil hebben willen houden.

Het onderzoeksteam kan aan deze indianenverhalen een einde maken door naar het gebied te reizen en de theorieën te onderzoeken. Waarom dit niet gebeurt, is een mysterie, net als de verdwijning van het toestel zelf.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.