Stoere taal Obama over strijd tegen IS: ‘We pakken ze een voor een’

14 december 2015Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Barack Obama blijft vertrouwen houden in het eigen beleid in Syrië en Irak. De strijd tegen Islamitische Staat (IS) zou zich de laatste tijd positief hebben ontwikkeld.

‘We raken ze harder dan ooit,’ zei Obama maandag na een ontmoeting met legerleiders in het Pentagon. Om zijn woorden kracht bij te zetten benoemde hij een aantal IS-kopstukken die de afgelopen tijd door de Amerikanen zijn uitgeschakeld, onder wie ‘Jihadi John’.

‘De leiders van IS kunnen zich niet verschuilen, en onze boodschap aan hen is simpel: jullie zijn de volgende,’ zei Obama. Over de inzet van grondtroepen of een andere beleidswijziging sprak de president zich niet uit.

http://www.youtube.com/watch?v=92BKMgXP2Z0

Geruststellen

De speech op maandag lijkt een poging van Obama om het Amerikaanse volk enigszins gerust te stellen, na een reeks terreuraanslagen in de wereld, waaronder één op Amerikaans grondgebied. De schietpartij in San Bernardino werd uitgevoerd door IS-sympathisanten en kostte aan veertien mensen het leven.

Obama’s beleid om IS te bestrijden kwam na de aanslag andermaal onder vuur te liggen. Net voor de aanslag in San Bernardino had de president nog gezegd dat de dreiging van IS ‘beheersbaar’ was. In peilingen die zijn uitgevoerd na de terreuraanslag is het vertrouwen in Obama flink afgenomen.

Vooruitgang

‘Er moet sneller vooruitgang worden geboekt’, gaf Obama maandag toe. IS zou sinds de start van de Amerikaanse luchtaanvallen rond de veertig procent van hun territorium kwijt zijn geraakt, volgens het Pentagon.

Dinsdag reist de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry naar Rusland om daar te praten met de Russische president Vladimir Poetin. De twee landen willen snel een gezamenlijke lijst met terroristen opstellen. Verdere samenwerking in de strijd tegen terreurgroep IS ligt nog altijd gevoelig.