buitenland

Klimaattop: standpunten van de wereldleiders in 1 minuut

30 november 2015

Hebt u geen tijd of zin om de berichtgevingen over de klimaattop te volgen? Elsevier zet voor u de hoofdpunten uit de openingsspeeches van de wereldleiders op een rij.

  • Voorzitter Laurent Fabius (minister Buitenlandse Zaken van Frankrijk) – ‘We hebben een verplichting tot succes.”Wat er op het spel staat is te belangrijk om te gaan voor het laagst haalbare akkoord.’
  • VN-chef Bank Ki-moon – ‘We hebben een belangrijk en daadkrachtig akkoord nodig hier in Parijs om de klimaatopwarming onder de 2 graden te houden. Dit is ook belangrijk voor de internationale vrede en veiligheid.’
  • Russische president Vladimir Poetin – We hebben een globaal, effectief en gebalanceerd akkoord nodig dat de economieën in staat stelt zich te blijven ontwikkelen en tegelijkertijd de opwarming van het klimaat op maximaal 2 graden houdt. De Russische CO2-uitstoot zal in 2030 nog op ongeveer een derde liggen van de uitstoot in 1990.’
  • Franse president François Hollande – ‘De strijd tegen terrorisme en de klimaatverandering zijn de twee grootste uitdagingen van deze tijd. We moeten aan onze kinderen meer achterlaten dan een wereld vrij van terreur, een planeet vrij van catastrofes, een duurzame planeet.’
  • Amerikaanse president Barack Obama – ‘Ik ben hier in persoon gekomen namens de eerste economie en de tweede vervuiler ter wereld om te zeggen dat wij, de Verenigde Staten, niet alleen onze rol erkennen als schepper van het probleem, maar ook de verantwoordelijkheid op ons nemen om iets terug te doen. We kunnen de toekomst veranderen, hier en nu. De volgende generatie houdt ons in de gaten. Laten we aan de slag gaan.’
  • Duitse bondskanselier Angela Merkel – ‘We moeten waarmaken wat we in Kopenhagen hebben beloofd. In tegenstelling tot eerdere ontmoetingen wordt het tijd voor een bindend akkoord.’
  • Chinese president Xi Jinping – ‘Het akkoord zal tegemoet moeten komen aan de verschillen tussen landen. Ontwikkelde landen moeten hun financiële verplichtingen nakomen. Het bevechten van klimaatverandering mag niet ten koste gaan van ontwikkeling en het verbeteren van levensomstandigheden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.