Kort nieuws

Friese pro-Zwarte Piet-betogers voor de rechter

03 oktober 2018Leestijd: 4 minuten

De 34 Friezen die ervan worden verdacht dat zij vorig jaar tijdens de landelijke intocht in Dokkum de A7 blokkeerden, moeten volgende week  in Leeuwarden voor de rechter verschijnen. Ander nieuws van woensdag 3 oktober: Marokko verzet zich tegen opvang migranten, de vliegtaks komt er, en Leefbaar Rotterdam wil dat statushouders niet langer voorrang krijgen bij een woning.

Pro-Zwarte Piet-betogers voor de rechter

De 34 Friezen die ervan worden verdacht dat zij vorig jaar tijdens de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum de A7 blokkeerden, moeten volgende week voor de rechter in Leeuwarden verschijnen. De actievoerders hielden ter hoogte van Joure drie bussen tegen met daarin demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Friezen, er is niks heroïsch aan ‘volksverzet’ intocht Sinterklaas

De betoging tegen Zwarte Piet ging uiteindelijk niet door na een noodbevel.

‘Een verschil van mening geeft je géén vrijbrief om het recht in eigen hand te nemen,’ stelt het Openbaar Ministerie (OM) voorafgaand aan de vier zittingsdagen. ‘Vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren moeten worden beschermd.’

Volgens het OM veroorzaakten de Friese actievoerders bovendien een gevaarlijke situatie. Eén vrouw wordt ook verdacht van opruiing, omdat ze een oproep tot de blokkade op Facebook zette.

Marokko verzet zich tegen opvang migranten

Marokko verzet zich fel tegen het plan voor opvangcentra in Noord-Afrika, die moeten bepalen of migranten recht hebben op Europees asiel. Volgens de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita werken zulke opvanglocaties averechts.

‘Marokko is over het algemeen tegen elke vorm van centra. Dat is onderdeel van ons migratiebeleid en een nationaal, soeverein standpunt,’ zegt Nasser Bourita in een interview met de Duitse krant Die Welt. Ook als de EU daarvoor in de buidel wil tasten, zal Marokko’s standpunt niet veranderen, stelt Bourita. In zijn ogen maakt de EU het migratieprobleem ook groter dan het is.

De EU-landen verkeren al langere tijd in een patstelling over het migratievraagstuk. Eerder dit jaar kwamen ze na lang beraad overeen om opvangcentra te bouwen in Afrika en Zuid-Europa.

Vliegtaks ‘gaat gewoon door’

De ‘vliegtaks’, waardoor consumenten tientjes meer gaan betalen voor hun ticket, komt er gewoon. Ondanks hevig protest van de luchtvaartsector. ‘De vliegtaks staat in het Regeerakkoord en die gaat gewoon door,’ zei minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen (VVD) woensdag bij het in ontvangst nemen van het actieplan Slim en Duurzaam van de luchtvaartsector. Dat plan beoogt 35 procent CO2-reductie in 2030.

KLM-baas Pieter Elbers liet vorige week nog weten dat hij de vliegtaks verwerpt. De taks zal de KLM hard raken en de omschakeling naar een duurzame economie bemoeilijken, zei Elbers in een interview met Elsevier Weekblad.

Elbers herinnerde aan de zware jaren die KLM achter de rug heeft. De Haagse plannen voelen als een dolkstoot: ‘Het personeel bracht zware offers. Nu probeert Den Haag onze concurrentiepositie te verslechteren met zo’n tickettaks. Dat is het zure eraan.’

Luchtvaartexpert Joris Melkers van de TU Delft ziet wereldwijd CO2-problemen. ‘Nieuwe vliegtuigen zijn 2 procent schoner en stiller, maar de luchtvaart groeit 5 procent per jaar. Nederland stelt daarbij niks voor in vergelijking met China, India, Istanbul en Dubai, waar gigantische luchthavens verrijzen,’ zegt hij in De Telegraaf.

Leefbaar Rotterdam: ‘Niet langer voorrang voor statushouders bij woning’

Leefbaar Rotterdam wil dat statushouders niet langer voorrang krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. De partij gaat daar vandaag vragen over stellen in de Rotterdamse gemeenteraad.

Lees ook dit interview met het Rotterdamse Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf: ‘Ik noem mijn stijl aanraakpolitiek’

In Castricum besloot het gemeentebestuur vorige week al de voorrang voor statushouders te schrappen. ‘Van een heleboel collega-wethouders weet ik dat ze dit ook willen,’ zei wethouder Paul Slettenhaar (VVD) over het besluit. ‘Gemeenten zitten ermee in hun maag. Als statushouders automatisch voorrang krijgen, verstopt dat de doorstroming. Er zijn schrijnende gevallen van moeders met kinderen die een huis zoeken, maar niet aan de beurt komen. De balans raakt een beetje zoek.’

De gemeente moet hiervoor wel diep in de buidel tasten. Per statushouder die geen onderdak heeft, moet een boete aan het Rijk worden betaald van 1.500 euro per maand, de kosten van verblijf in een asielzoekerscentrum. Castricum moet de komende drie jaar maximaal tweehonderd mensen met een verblijfstatus opvangen.

Vorig jaar versoepelde het kabinet de regels. Sindsdien mogen gemeenten als Castricum stoppen met versnelde toewijzing van huurhuizen aan vluchtelingen. Alkmaar kondigde als eerste aan dat te gaan doen. Bijna alle gemeenten gaan wel door met het oude beleid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.