Zwarte Piet

Anti-Zwarte Piet-demonstratie Dokkum verboden, wel protest in Rotterdam

18 november 2017Leestijd: 2 minuten

De demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Dokkum is verboden. De locoburgemeester van Dongeradeel, waaronder Dokkum valt, heeft dit besloten nadat tegendemonstranten de A7 naar Joure blokkeerden en er problemen ontstonden.

Twee bussen met actievoerders van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet werden tegengehouden door tegendemonstranten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Na enig aandringen van de politie konden de bussen hun weg wel weer vervolgen. Maar de locoburgemeester vreest voor ‘ernstige wanordelijkheden’ als de demonstratie daarna nog door zou gaan. De veiligheid van het publiek en die van de demonstranten is dan niet te garanderen, aldus de locoburgemeester. De politie begeleidt de bussen met demonstranten nu naar huis. Ze zouden vaststaan in Harlingen.

De blokkeerders worden mogelijk strafrechtelijk vervolgd, liet de politie later op zaterdag weten. De politie hield tijdens de opheffing van de blokkade geen mensen aan omdat ze voorrang wilde geven aan het weer vrijmaken van de weg. Maar er zijn wel namen genoteerd van de mensen die meededen aan de blokkades.

Betonblokken in Dokkum

In Dokkum zelf is ook politie op de been. Jongeren worden gecontroleerd om eventuele ongeregeldheden te voorkomen, maar de situatie is verder rustig, melden aanwezigen.

In en om de stad staan betonblokken – gezellig ingepakt in Sinterklaaspapier – vermoedelijk om aanslagen met auto’s of eventuele ongelukken te voorkomen.

Protest in Rotterdam

Intussen werd de Erasmusbrug kort voor de intocht van Sinterklaas in Rotterdam geblokkeerd door actievoerders. Ze hingen spandoeken op met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ en ‘Verkeer gestremd wegens racisme’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De groep, die zich Stop Racisme 2017 noemt, zegt de ‘politiek en de samenleving te willen wakker schudden en aandacht te vragen voor institutioneel racisme in Nederland’. Volgens hen zijn vorig jaar bij de intocht in Rotterdam ‘200 mensen onrechtmatig van hun vrijheid beroofd en is daarbij buitenproportioneel geweld gebruikt door de politie. Vooral de zwarte demonstranten waren hier de dupe van.’

De politie haalde de demonstranten van het wegdek en dirigeerde ze naar het fietspad, zodat er weer auto’s over de brug konden. Er is niemand aangehouden: ‘Dat is wel het laatste dat we willen op een dag als vandaag. Het is een kinderfeest,’ aldus een politiewoordvoerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.