Trump-boek, Dille, Antisemitisme Labour en Amsterdamse politie

05 september 2018Leestijd: 5 minuten
trump4om4

Het Witte Huis ontkent sensationele aantijgingen in boek over Donald Trump en zijn medewerkers, de Haagse PVV wil toch een onderzoek naar verkrachtingsverhaal Willie Dille, Labour wijzigt antisemitisme-definitie en neergestoken Amerikanen bedanken Amsterdamse politie. Dit zijn de vier opvallendste verhalen van woensdag 5 september volgens de redactie van Elsevier Weekblad.

Witte Huis ontkent aantijgingen in nieuw boek over Trump

Nadat Fire and Fury van Michael Wolff en A Higher Loyalty van James Comey al een – al dan niet waarheidsgetrouw – inkijkje gaven in de wereld van het Witte Huis, is Amerika nu in de ban van een nieuw boek: Fear: Trump in the White House. Het boek is nog niet officieel uitgebracht, maar CNN kreeg een exemplaar in handen en publiceerde dinsdagavond al diverse opzienbarende passages.

De auteur, journalist Bob Woodward – die in 1972 een belangrijke rol speelde bij het onthullen van het Watergateschandaal en het aftreden van president Richard Nixon – schetst op basis van gesprekken met tientallen anonieme bronnen, opgenomen gesprekken en documenten hoe Donald Trump zijn medewerkers tot wanhoop zou drijven.

Vorige week in Elsevier Weekblad

Trump gaat voorlopig helemaal nergens heen

Zo zou Trump zijn minister van Defensie James Mattis hebben opgedragen om de Syrische president Bashar Al-Assad te vermoorden na de chemische aanval in april, waarbij tachtig Syrische burgers omkwamen. Mattis zou hebben toegezegd dat verzoek op te volgen, maar later tegen een medewerker hebben gezegd dat niet te gaan doen. Woodward schrijft ook dat onder anderen voormalig economisch topadviseur Gary Cohn documenten van Trumps bureau in de Oval Office zou hebben gestolen zodat de president ze niet kon inzien.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De meest stevige aantijging is aan het adres van stafchef John Kelly: Woodward schrijft dat Kelly Trump een ‘idioot’ en ‘gestoord’ noemde. Die ontkent dat zelf in alle toonaarden: ‘Het is eigenlijk het tegenovergestelde. We hebben een enorm goede band.’ Ook Mattis weerspreekt de ‘minachtende woorden over de president’ die hem in de mond zouden zijn gelegd. ‘Hoewel ik meestal graag fictie lees, is dit een uniek stuk literatuur uit Washington, en zijn (Woodwards, red.) anonieme bronnen zijn totaal ongeloofwaardig’, schrijft de minister in een verklaring die Trump deelt op Twitter.

Teruglezen: de column van Roberta Haar

Moeten we Fire and Fury eigenlijk wel lezen?Het boek Fire and Fury

De president, die ook ontkennende verklaringen van andere medewerkers deelt, noemt het zelf ‘een schande dat iemand een artikel of boek kan schrijven, verhalen volledig kan verzinnen en een beeld van een persoon vormen dat letterlijk exact het tegenovergestelde is van de waarheid, en er zomaar mee kan wegkomen’. Trump sprak begin dit jaar woorden van gelijke strekking over Fire and Fury, dat ook volgens de auteur zelf, Michael Wolff, en tal van Amerikaanse media diverse onwaarheden bevat.

Haagse PVV wil nu toch onderzoek naar verhaal Dille

De gemeenteraad van Den Haag praat vanavond over de gebeurtenissen rond de zelfmoord van PVV-raadslid Willie Dille, die zei te zijn ontvoerd en verkracht door een groep moslims. Hoewel de Haagse PVV eerst aandrong op rust en stilte, wil de partij nu toch dat er een strafrechtelijk onderzoek naar haar verhaal komt.

Dat zegt ‘hartsvriendin’ en PVV-raadslid Karen Gerbrands woensdag in een interview met De Telegraaf. Volgens haar is Dille ‘onterecht weggezet door media en tegenstanders en is zwartgemaakt als verwarde gek en fantast’. Gerbrands zegt ook dat haar collega-raadslid ondanks bedreigingen geen bescherming heeft gekregen van burgemeester Pauline Krikke (VVD), en dat er volgens Dille foto’s van de verkrachting zijn gemaakt door de daders.

Begin vorige maand besloot het Openbaar Ministerie (OM) geen onderzoek in te stellen naar het verkrachtingsverhaal, omdat er onvoldoende aanknopingspunten zouden zijn. Veel oppositiepartijen wilden wel dat het functioneren van OM, politie en burgemeester Krikke nog eens kritisch tegen het licht zou worden gehouden.

Dinsdag werd al bekend dat raadslid Arnoud van Doorn (Partij voor de Eenheid), die in de afscheidsvideo van Dille werd genoemd als opdrachtgever voor de verkrachting, beveiliging krijgt omdat hij geregeld wordt bedreigd. Drie weken geleden adviseerde de burgemeester een CDA-raadslid nog aangifte te doen tegen Van Doorn – die overigens ook een onderzoek naar Dille’s verhaal wil – omdat die haar zou hebben bedreigd door haar ‘een vijand van de islam’ te noemen.

Labour toch overstag met antisemitisme-definitie

Na maanden vol schandalen over antisemitisme bij Labour, zijn de Britse sociaal-democraten dinsdagavond toch overstag gegaan: de partij van Jeremy Corbyn neemt de antisemitisme-definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) aan. Daarin zijn onder meer het ontkennen van het bestaansrecht van de staat Israël en het gelijkstellen van de Joodse staat aan nazi-Duitsland strafbaar.

Corbyn ligt al maanden onder vuur in het Verenigd Koninkrijk, zowel bij de Conservatieve Partij, kritische Labour-leden als de Britse Joodse gemeenschap, omdat voortdurend dubieuze uitspraken over Israël en de ‘zionisten’ aan de oppervlakte kwamen. Ook ontmoette Corbyn de afgelopen jaren politici die sympathiseerden met terreurorganisaties, en was hij aanwezig bij een kranslegging voor terroristen die in 1972 Israëlische atleten vermoordden.

Omdat de druk steeds groter werd – een Lagerhuislid van Labour noemde Corbyn een ‘antisemitische racist‘, de voormalig Britse opperrabbijn Jonathan Sacks sprak ook van racisme en oud-premier Tony Blair noemde het ‘een schandelijke episode uit de Labour-geschiedenis – zag de partij zich dinsdagavond tijdens het congres genoodzaakt de IHRA-definitie aan te nemen.

Veel Corbyn-aanhangers waren het daar niet mee eens, omdat zij zeggen te vrezen dat kritiek op de Israëlische regering niet langer mogelijk zou zijn. Daarom voegde Labour een passage toe aan de antisemitisme-definitie, waarmee het mogelijk moet zijn om ‘op een niet-racistische manier’ kritiek te blijven uiten op Israël.

Amerikanen danken politie, Jawed S. stelde testament op

De twee 38-jarige Amerikaanse toeristen die vrijdag op station Amsterdam Centraal werden neergestoken, danken de politie voor hun snelle optreden. ‘De agenten bleven de hele tijd bij ons, we kunnen ze niet genoeg bedanken voor het redden van ons leven,’ staat in een verklaring waarover de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra dinsdagavond al vertelde in televisieprogramma RTL Late Night.

Volgens Elsevier Weekblad

 

Wilders en de cartoons: vrije meningsuiting is niet voor kruiswoordpuzzels, schreef Gertjan van Schoonhoven

 

Nikki Sterkenburg: Afblazen cartoonwedstrijd is knieval voor ophitsers

De Amerikanen werden neergestoken door Jawed S., die als Afghaanse asielzoeker Duitsland binnenkwam. Hij noemde ‘voortdurende beledigingen van Allah, de islam, de Koran en de profeet Mohammed’ en uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders als motieven voor zijn daad. Dinsdagmiddag meldde de Duitse regionale omroep SWR dat de Duitse inlichtingendienst voor S. was gewaarschuwd, maar die zegt ‘geen aanwijzingen te hebben gehad’ over zijn mogelijke radicalisering.

Later op de dag kwam Simon van der Woude, de advocaat van S., met nog meer nieuws over zijn cliënt: de Afghaan hield er rekening mee dat hij zou sterven bij zijn actie, omdat er een testament in zijn huis in Duitsland is gevonden. Verder zei Van der Woude dat S. ‘zich diep beledigd voelde’ door Wilders’ geplande cartoonwedstrijd, en dat hij niet wist dat die was geannuleerd toen hij de aanslag pleegde.