Geachte Gijs de Jong, zeg geen dingen die niet kunnen

27 juni 2020Leestijd: 2 minuten
Gijs de Jong van de KNVB - ANP

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong: een juichverbod in stadions als onderdeel van coronamaatregelen – dat had u nooit mogen goedpraten.

Veel bestuurders kennen het probleem: je wilt een positief verhaal houden, maar je weet tegelijkertijd dat de werkelijkheid weerbarstig is. De coronacrisis leverde tal van voorbeelden. Zo benadrukten de premier en allerlei ministers de hele tijd hoe voorbeeldig wij Nederlanders ons aan de maatregelen hielden, terwijl op social media vrijwel dagelijks was te zien dat hele volksstammen het niet zo nauw namen met zoiets als de ‘anderhalve meter-regel’. Nu acuut gevaar voorlopig is geweken, groeit het verzet tegen het overheidskeurslijf. Begrijpelijk.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Ik moest daaraan denken toen ik u als KNVB-baas zag optreden voor de NOS-microfoon. U zei blij te zijn met het kabinetsbesluit om weer publiek in voetbalstadions toe te gaan laten. Logisch. Maar dan de voorwaarden. Een kwart van de stadions mocht straks, als het speelseizoen weer begint, gevuld zijn. De supporters worden geacht anderhalve meter van elkaar te blijven, geen spreekkoren aan te heffen en – nu komt het – niet te juichen. Zulke regels ademen Haagse bureaupolitiek, ze hebben niets te maken met de beleving in een voetbalstadion. Geen voetballiefhebber moet hier zijn handtekening onder willen zetten.

Zelfs spelers hingen voorbeeldstatus aan de wilgen

Maar u wel. U sprak de gedenkwaardige woorden: ‘We moeten vertrouwen hebben in het gezonde verstand van het publiek.’

Meteen donderdagavond, een halve dag na uw wijze woorden, was overal te zien hoe gezond dat verstand is. Liverpool won de Britse competitie en overal dansten de ‘reds’ op straat. Veel drank erbij, vuurwerk, veel zweten en dicht op elkaar. En de spelers van Liverpool? Die hingen hun status als rolmodel annex voorbeeld even aan de wilgen en deden exact hetzelfde. 

Logisch. Zo is het altijd gegaan en daar helpt geen maatregel tegen. Niet juichen na een doelpunt? Gelooft u het zelf?

Lees ook over dit onderwerp: Veronica Inside, telkens weer in de vuurlinie

‘Gezond verstand’ verhoudt zich buitengewoon slecht met maatregelen

In augustus gaat u testen met allerlei maatregelen in en om stadions die gezondheidsrisico’s moeten beperken. Dat is moedig. Maar ‘gezond verstand’ verhoudt zich buitengewoon slecht met de maatregelen in de stadions.

Het had de KNVB gesierd om, als groot platform dat kan rekenen op veel media-aandacht, de onzinnigheid van deze toepassing van de anderhalve meter-regel aan de kaak te stellen. En mocht u willen appelleren aan ‘gezond verstand’: maak u dan sterk voor het uitbannen van racisme in de stadions. Blijf dat doen, dag na dag, week na week. Grote kans dat uw woorden in dat geval uiteindelijk wél zullen leiden tot daden van anderen – de succesmeter van alle bestuurlijke communicatie.