‘Koerden sturen Europese jihadvrouwen terug naar IS-gebied’

06 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Jihadiste - Foto: Nieuwsuur

Europese jihadbruiden en hun kinderen die in vluchtelingenkampen in het noorden van Syrië zitten, worden door Koerdische strijders teruggestuurd naar het strijdgebied van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat staat in een uitgelekte brief van de Belgische inlichtingendiensten.

Ze zouden met bussen vanuit de Koerdische vluchtelingenkampen opnieuw naar door IS gecontroleerd gebied worden gebracht, meldt de Duitse krant Bild op basis van de brief.

Koerden willen dat Europese landen eigen burgers terughalen

Na het grotendeels instorten van het zelfverklaarde ‘kalifaat’ van IS, zitten honderden IS-vrouwen en -kinderen in Koerdische vluchtelingenkampen. Niet-gesneuvelde mannelijke terroristen zitten in de gevangenis, of verblijven nog altijd in het strijdgebied. Het bericht over het terugsturen van jihadbruiden zou dan ook gaan over die vrouwen van wie bekend is dat de man in het IS-gebied nog in leven is.

De Koerdische strijdkrachten riepen Europese landen eerder op om hun eigen onderdanen terug te nemen, maar een aantal – waaronder Nederland – weigert dat. De Nederlandse diensten willen niet ingaan op het bericht over de IS-bruiden. De geruchten over het terugsturen van die vrouwen en kinderen naar het strijdgebied gonzen al enkele weken. Onder hen zou ook een vrouw zijn met de Nederlandse nationaliteit. De Koerden zouden de jihadbruiden ruilen tegen Koerdische gevangenen van IS.

De Nederlandse staat doet niets om de eigen onderdanen uit die kampen terug te halen. De Nederlandse regering helpt pas mee wanneer de terugkerende vrouwen zich melden bij een Nederlands consulaat in de buurt, dus in Turkije of Irak. Een aantal vrouwen met kinderen zijn al wel naar Nederland teruggekeerd, omdat ze hun weg vonden naar het consulaat. Daar worden ze onder begeleiding van de marechaussee teruggevlogen en bij aankomst in Nederland gearresteerd.

Terugkeerders vormen gevaar voor staatsveiligheid

Hoewel minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) eerder de indruk wekte de mogelijkheden om IS-kinderen terug te halen te willen onderzoeken is premier Mark Rutte er helder over: Nederland gaat niets doen om ze zelf actief terug te halen. De vrouwen hebben immers zelf de keuze gemaakt om naar het strijdgebied af te reizen. Bovendien is de regering huiverig voor een mogelijk gevaar voor de staatsveiligheid. De kinderen zijn in veel gevallen geradicaliseerd of geïndoctrineerd met het gevaarlijke IS-gedachtegoed.

Overigens pleit de Nederlandse Kinderombudsman wel voor het terughalen van IS-kinderen. Volgens de recentste cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn er zo’n 145 kinderen met de Nederlandse nationaliteit in conflictgebieden in Syrië en Irak – het voormalige terrein van IS. Ook zijn er ongeveer dertig minderjarigen in de regio, maar buiten het strijdgebied.

De cijfers van de NCTV zijn naar alle waarschijnlijkheid onvolledig: het is bijvoorbeeld lastig te bepalen hoeveel kinderen van uitreizigers in Irak en Syrië zijn geboren. Hebben de ouders de Nederlandse nationaliteit, dan kunnen daar geboren kinderen ook aanspraak op de Nederlandse nationaliteit maken.