buitenland

Regering van May herkent zich niet in rapport over Brexit-doemscenario

15 november 2016Leestijd: 2 minuten

Uit een rapport dat dinsdagochtend uitlekte blijkt dat er onenigheid bestaat in het Britse kabinet over de verdere procedure rondom de Brexit. De regering van premier Theresa May zou geen strategie hebben om het Britse vertrek uit de Europese Unie te bewerkstelligen.

Dat blijkt althans uit een uitgelekt rapport van consultancybedrijf Deloitte, waar Britse media over berichtten. Het bedrijf benadrukt dinsdagmiddag echter dat het rapport – waarin een doemscenario wordt geschetst over de verdere aanpak van Brexit –  werd geschreven zonder ruggenspraak met de Britse regering.

Zonder overleg met regering opgesteld

‘Een memo die in eerste instantie bedoeld was voor een intern publiek,’ aldus Deloitte in een verklaring. ‘Er is geen opdracht voor gegeven door het kabinet of een ministerie’. Het rapport werd opgesteld ‘zonder dat Downing Street 10 werd geraadpleegd en zonder informatie van ministeries’.

In het document stond onder meer dat het nog wel eens zes maanden kan gaan duren voordat er een vooruitzicht is op een onderhandelingsstrategie voor de Britten. Ook stond erin dat de reputatie van May, ‘een waarin ze snel beslissingen neemt en zelf haar zaken regelt’ niet duurzaam zou zijn. Daarnaast schetst het rapport naar eigen zeggen een beeld van de strategie van May, die ‘het behoud van de Britse regering als prioriteit heeft’, en ‘niet de economie’. De Britse website van Deloitte staat inderdaad bol van de Brexit-analysestukken.

‘Ronselen van klanten’

Een ongemakkelijke situatie, want het kabinet van May verklaarde dinsdag al dat het zich niet herkent in de inhoud van de memo. ‘Dit is geen rapportage van de regering, en we zijn bezig met het voorbereiden van een succesvolle uitvoering naar Brexit,’ liet een woordvoerder van May weten. De woordvoerder spreekt van ‘het ronselen van klanten door een bedrijf, dat daarbij wordt geassisteerd door de media’.

May beloofde eerder dat eind maart uiterlijk Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon wordt ingeroepen. Met dat artikel wordt de Brexit formeel in werking gesteld.

Twee weken geleden bepaalde de Britse Hoge Raad dat een Brexit nog geen juridische basis heeft, omdat het nog door het parlement moet worden goedgekeurd. Een uitspraak die May van zich af schudt: zij gelooft er nog altijd in dat ze Artikel 50 voor maart volgend jaar kan inroepen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.