‘Minister moet zich niet bemoeien met Johan Derksen’

30 november 2018Leestijd: 3 minuten
Johan Derksen en Ingrid van Engelshoven. Foto's: ANP.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) wil in gesprek met voetbalanalist Johan Derksen, die in Veronica Inside reageerde op een petitie van twee homoseksuele voetballiefhebbers.

Bowi Jong en Daan Verhoeven schreven een brief aan voetbalbond KNVB, die in hun ogen meer moet doen om homo-onvriendelijke spreekkoren uit voetbalstadions te weren. Derksen zei dat hij zulke liederen ‘onbeschaafd’ vindt, maar vindt ook dat homo’s tegen een stootje moeten kunnen. ‘Je moet als homo wel een beetje zelfspot hebben, vind ik. Je bent niet meteen een homofoob als je een grap maakt. We zijn echt een beetje aan het doorslaan in dit land.’

Derksen: als je een beetje karakter hebt, kom je gewoon uit de kast

De opstellers van de petitie reageerden daar verontwaardigd op, waarna Derksen hen in de volgende aflevering van Veronica Inside ‘twee hysterische jonge homootjes’ noemde. Ook herhaalde hij zijn eerdere standpunt: ‘Ze moeten eens een flinke jongen worden. We moeten ophouden met dat het zo verschrikkelijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je er gewoon voor uit.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Minister van Engelshoven diep geraakt, wil in gesprek met Derksen

Naar aanleiding van die uitspraak deelden tientallen homoseksuele mannen en vrouwen op Twitter onder de hashtag #SorryJohan pijnlijke en verdrietige ervaringen die ze beleefden na het bekendmaken van hun seksuele voorkeur. D66-minister Van Engelshoven, die ook Emancipatie in haar portefeuille heeft, schreef op Twitter dat de verhalen haar diep raken en haar ‘sterken (…) in mijn overtuiging om te blijven strijden’ voor emancipatie van homo’s.

Later zei Van Engelshoven ook dat ze in gesprek wil met Derksen: ‘Dit soort uitspraken, die zichtbaar heel veel mensen hebben gekwetst, mogen niet onweersproken blijven.’ Vanavond, tijdens de nieuwe uitzending van Veronica Inside, reageert de voetbalanalist waarschijnlijk op het voorstel. De minister is er niet van overtuigd dat Derksen openstaat voor een gesprek met haar. ‘Ik heb er zo mijn twijfels over. Maar ik hoop in ieder geval dat hij inziet dat dit niet heel verstandig was. En dat hij wil erkennen dat dit voor heel veel mensen heel pijnlijk is.’ PVV-Kamerlid Martin Bosma is niet te spreken over het voorstel van minister Van Engelshoven. ‘Een minister gaat een journalist aanspreken op de inhoud van een tv-programma, met het doel de inhoud te beïnvloeden. Dit in strijd is met artikel 7 van de Grondwet.’

Wat vindt u? Is het goed dat de minister de voetbalcommentator erop wijst dat zijn uitspraken door veel homo’s als kwetsend worden ervaren? Of moet zij zich niet bemoeien met de inhoud van een televisieprogramma? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.