‘Rutte heeft gelijk: Grieken gaan geleend geld terugbetalen’

04 september 2019Leestijd: 2 minuten
Rutte ontvangt Griekse collega Mitsotakis in het Torentje. Foto: ANP.

Nederland krijgt het geld terug dat het tijdens de eurocrisis aan Griekenland heeft geleend. Dat denkt premier Mark Rutte (VVD), die dinsdag bezoek kreeg van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. Hij belooft zich te houden aan hervormingsprogramma’s en jaagt de werkgelegenheid aan, onder meer door buitenlandse investeringen aan te trekken.

‘Deze premier heeft mij verzekerd dat deze regering zich houdt aan de afspraken,’ zei Rutte tegen De Telegraaf. ‘De beste garantie dat het geld wordt terugbetaald, is economische groei.’ Even later herhaalde Mitsotakis die woorden. Per saldo leenden de eurolanden ruim 256 miljard euro aan Griekenland, waarvan Nederland circa 14,6 miljard voor zijn rekening nam.

Rutte: helpen bij en profiteren van groei Griekse economie

Rutte is hoopvol dat de Griekse economie de komende jaren fors gaat groeien door het nieuwe regeringsbeleid. ‘Daar wil Nederland bij helpen en van meeprofiteren.’ Ook Mitsotakis is ervan overtuigd dat extra werkgelegenheid en buitenlandse investeringen zijn land uit het slop kunnen halen, waarna de Europese schuldeisers kunnen worden terugbetaald. ‘We werken er  hard aan om de crisis voor altijd achter ons te laten.’

In 2020 moet Nederland de eerste aflossingen uit Athene ontvangen, zo is het plan. Toch lijkt het niet verstandig om te vroeg te juichen: het Nederlandse kabinet rekende in de begrotingen van 2011 en 2012 al op honderden miljoenen aan Griekse aflossingen voor de periode 2013 tot en met 2016, maar daar kwam niets van terecht. In augustus vorig jaar eindigde het laatste noodpakket, dat de Grieken sinds 2015 ontvingen van Europese geldschieters. Sindsdien staat het land officieel ‘financieel weer op eigen benen’.

Van verkiezingsbelofte ‘Geen cent meer naar de Grieken’ kwam niets terecht

Uitspraken die Rutte tijdens de verkiezingscampagne van 2012 deed over de noodsteun aan Griekenland hebben de premier nog jaren achtervolgd. De stelling ‘Geen cent meer naar de Grieken’ werd door hem volmondig onderschreven, maar uiteindelijk moest hij toegeven dat hij zijn verkiezingsbelofte niet kon waarmaken. ‘Dat vind ik niet leuk, en een slechte zaak,’ zei hij vier jaar geleden nadat een akkoord was bereikt over een nieuw reddingspakket voor Griekenland.

Wat vindt u? Hebt u er vertrouwen in dat Griekenland nu wel bereid is om zijn schulden aan Nederland af te betalen? Of zien we de miljarden die zijn uitgeleend niet meer terug? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.